Munkácsy-díjat kapott Hajdú Kinga

“Önök arra terelnek bennünket, ahol a szép, az igaz és a jó létezik gyakran méltatlanul élt világunkban. Teljesítményük erősíti összetartozásunkat, magyar mibenlétünket, részévé válik mindannak, amit érdemes megismerni, megérteni, megtartani, továbbadni, ha úgy adódik, védelmezni” – mondta Balog Zoltán miniszter kedden a Pesti Vigadóban, az állami művészeti és miniszteri szakmai díjak átadásán. Akkor, amikor Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral együtt átadta kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként a Munkácsy Mihály-díjat Hajdú Kingának, érdi festőművésznek is.

Hasonló tartalmaink:

Hajdú Kinga, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium festő-és művésztanára. Eddig is már számos elismerésben részesült alkotásaiért, elnyerte többek közt a Barcsay-díjat, svájci ösztöndíjat, a Római Magyar Akadémia ösztöndíját, a Derkovits-ösztöndíjat, a Magyar Aszfalt 1. díját, a Magyar Állami Eötvös ösztöndíjat és az NKA alkotói ösztöndíját. Érden él. “Első festményeit különböző geometriai transzformációk (tükrözések, elforgatás, áthatás) során nyert arc- és enteriőrrészletek együttes alkalmazásával komponálta. Kisméretű, fehér alapon fehér olajfestékkel festett, plasztikus, vékony vonalakból álló képei a szisztematikus, minimalista és konceptuális művészethez állnak közel. Realisztikusan megfestett táji és csendéleti elemekből (rózsák, cseresznyék, halak, gyógyszerek) építi fel különös kompozícióit, amelyeken ~ szándéka szerint az “ismertet” és “ismeretlent” együtt jeleníti meg, de a képi közhelyek újraértelmezése is foglalkoztatja. Gyakran csak egy-egy motívumból állnak nyugodt, csendes, hűvös akvarelljei, olajfestményei (egy pohár tej, víz, ill. bor, anatómiai pontossággal megfestett szív)”, jellemzi művészetét László Helga és Tatai Erzsébet az arportalon.

A Munkácsy-díj kiemelkedő képzőművészeti tevékenység, illetve 1971 és 2000 között művészetírói-művészettörténeti munkásság elismerésére adományozható állami kitüntetés. 1950-ben alapították, ekkor több fokozata volt. 1992-ben újraalapította a művelődési és közoktatási miniszter. A kuratórium tagjait a szakmai egyesületek javaslatára az Emberi Erőforrások Minisztériuma bízza meg. Korábban évente 13 személy kaphatta meg, 2012-től csak heten részesülhetnek az elismerésben. A díjjal járó plakett Kiss György alkotása.

Az Érd Médiacentrum gratulál Hajdú Kingának a rangos kitüntetésért!

(kép: fuga.org.hu)

Címkék