Országosan is a jó gyakorlatok között az IFÖ

T. Mészáros András polgármester kitűzte az ifjúsági önkormányzati választás időpontját: ez alapján szeptember 28-án újra diák-polgármestert és képviselő-testületet választhatnak az érdi középiskolások. Ezzel megkezdődött a jelöltállítás folyamata is: a választáson induló jelöltek kiválasztására, valamint a jelöltek testületi listájának összeállítására április 30-ig van lehetőségük az iskoláknak.

Hasonló tartalmaink:

Ennek apropóján kedden délelőtt tájékoztató fórumot tartott Fodor Enikő diák-polgármester és Borsányi Csilla általános; és ifjúsági önkormányzati referens a Polgárok Háza dísztermében. Az eseményre eljött Madai Márk Valentin, az IMG_0500Országos Diák Tanács Pest megyei delegáltja, hogy információkat és tapasztalatokat gyűjtsön az Érdi Ifjúság Önkormányzat működéséről, mivel a szervezet célul tűzte ki, hogy az érdi példa alapján az ország többi megyei jogú városában is hasonló ifjúsági önkormányzatokat hoznak létre.

Az ODT tagja elmondta, hogy azt szeretnék, ha más nagyvárosokban is kiépülhetnének az ifjúsági önkormányzatok, ezért szerette volna megvizsgálni, hogyan működik az érdi szervezet, hogy az itteni pozitív példákat át tudják emelni a gyakorlatba. Azt mondta, tudomása szerint több megyei jogú városban, például Miskolcon nagy az érdeklődés, de a céljuk az, hogy minél többen megismernék a jó példákat. – Az a célunk, hogy még hatékonyabban működjön a rendszer, ezért egy országos road show zajlik éppen, ahol bemutatkozunk, elmondjuk céljainkat, megismertetjük a diákönkormányzatiságot annak érdekében, hogy ezt az alulról szerveződő érdekképviseleti rendszert ténylegesen működtetni tudjuk – húzta alá Madai Márk Valentin.

Fodor Enikő azoknak a diákoknak tartott prezentációt, akik fontolgatják, hogy elindulnak a negyedik választáson. Elmondta, hogy a város képviselő-testülete 2015. március 15-én, ünnepi ülésén döntött úgy, hogy létrehozza az érdi Ifjúsági Önkormányzatot, amely valódi érdekképviseletet biztosít az érdi diákságnak. A választott tagokból álló testület saját költségvetéssel működik, részvételi és javaslattételi joga van a város közgyűlésében és annak bizottságaiban. A jelenleg működő diák-képviselőtestület mandátuma szeptember 28-ig tart, az új ifjúsági önkormányzat pedig október 1-jén lép hivatalba.  Fodor Enikő beszélt arról is, hogy a választási kampány a szeptemberi iskolakezdéskor indul és közel egy hónapig tart majd. A szeptember végi választáson az érdi középiskolák (Vörösmarty Mihály Gimnázium, Gárdonyi Géza Gimnázium, Kós Károly Szakképző Iskola) tanulói vehetnek részt. Valamennyi érdi középiskolás (9-12. évfolyamosok) választójoggal rendelkezik, és minden érdi, nem végzős évfolyamba járó középiskolás indulhat a választáson. A választásban részt vevő középiskolák eltérő diáklétszáma okán a szavazatok összeszámolása súlyozva történik, így kiküszöbölhető, hogy a nagyobb létszámú iskola egymaga döntse el a szavazást. A város közgyűlésének döntése szerint az új ifjúsági önkormányzat – akárcsak a most mandátumát töltő testület – tízmillió forinttal gazdálkodhat majd. A diák-polgármester végül arra buzdította az egybegyűlteket, hogy ne féljenek elindulni a választáson, hiszen az életre szóló élmények mellett, rengeteget tanulhatnak, amit a felnőtt életük során kiválóan tudnak majd kamatoztatni.

IMG_0522Borsányi Csilla általános; és ifjúsági önkormányzati referens a fiataloknak tartott tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a választás menetét és az ifjúsági önkormányzat működésének szabályait Alapokmány rögzíti, amely szerint valamennyi, az említett évfolyamokba járó diák szavazati joggal rendelkezik, jelölt azonban csak nem végzős tanuló lehet. A referens hangsúlyozta, komoly munka folyik, de ehhez minden segítséget meg is ad számukra a Polgármesteri Hivatal. Hozzátette: a diákoknak kéthavonta ülésezniük kell és véleményt alkotni a diákságot érintő témákban, de megtapasztalhatják, milyen felelősséggel jár mások képviselete, és a rendelkezésükre bocsátott összeg hatékony felhasználása. -Az, hogy a gyerekek az önkormányzatiságot gyakorolják, hogy beleláthatnak egy polgármesteri hivatal belső életébe vagy abba, hogyan készül egy előterjesztés; hogy milyen felelősséggel jár mások képviselete, rendkívül fontos és jó, hogy ezt át is érzik – vélekedett Borsányi Csilla.

Címkék