Énekhangok csatája

Tizennyolcadik alkalommal rendezett regionális versenyt a Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola az Érd Zenekultúrájáért Alapítvány szervezésében. Eddig minden évben egy-egy hangszer került terítékre, most klasszikus éneklésben mérhették egymást össze a Pest megyeiek szombaton egész nap a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban. 

Hasonló tartalmaink:

Mint azt a házigazda Lukin László Zeneiskola igazgatónőjétől, Szabóné Bán Ildikótól megtudtuk, a versenyen három korcsoportban: 12-16, 17-20 és 21 éves kor feletti kategóriákban indulhattak a résztvevők, akiknek egy szabadon választott magyar népdal feldolgozást kellett előadniuk zongorakísérettel és egy szabadon választott dalt. A repertoár idén igen színes volt: az örök favorit Mozart és Kodály mellett választottak a diákok Schubertet, Schumannt, Csajkovszkijt, Haydnt, Vivaldit, vagy akár Corneliust is. A zsűri elnöke Szabó Magdolna énekművész, a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának magánének tanára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumának magánének tanára volt. Mellette köszöntötték még az ítészek között Köves Péter énekművészt, a Wiener Staatsoper volt magánénekesét és Hegedüs Gönczi Katalin korrepetítort, a budapesti Járdányi Pál Alapfokú Művészeti Iskola tanárát.

Az egész napos verseny folyamán körülbelül harminc fiatal mutathatta meg énektudását a szakembereknek és egymásnak. Ott jártunkkor éppen Orbán Gellért jött le a “színpadról”, a Lukin László Zeneiskola klasszikus ének szakának 5. éves diákja, aki Kodály Zoltán: Az alföldi csárdában és Schumann: A két gránátos című műveit adta elő. Kérdésünkre elmondta, hogy ha lehet, most még izgatottabb, mint a verseny előtt volt.  Miért választja egy 20 év körüli fiú a klasszikus éneket? Nála úgy jött az ének iránti szerelem, hogy 7,5 évig hegedült, illetve énekelt a kórusban általános iskolás korában is, ott viszont hiába érdekelte a hangképzés, azt nem tanulták külön. A nővére akkor már a zeneiskola énekszakos hallgatója volt, és ő is beiratkozott. A barátai megszokták hobbiját, csak azon szoktak még néha meglepődni, hogy a beszédhangjához képest sokkal mélyebb az énekhangja. Orbán Gellért azt mondja, az ének segít neki, hogy megélje az érzelmeket. “Azt tapasztalom, hogy az örömre nagyon-nagy hangsúlyt fektetnek a mai világban, de a mély bánat vagy öröm kifele való megélése nagyon ritka, pedig szerintem ez teljesen természetes lenne, és ezt nekem is tanulnom kell. Ebben segít rengeteget az, hogy kiállok, és megmutatom, hogy milyen érzelmek jelennek meg a műben és általa bennem is.”

Az énekversenyről készült tudósítást teljes egészében az Érd FM 101.3-on hallgathatja meg.

Címkék