Betekintés a hangszerek csodálatos világába

A héten lehet felvételizni a Lukin László Zeneiskolába azoknak a gyerekeknek, akik a 2018/2019-es tanévtől szeretnének zenélni tanulni. A múlt héten ennek apropóján nyílt napokat és hangszerbemutató koncertet is szervezett a zeneiskola az érdeklődőknek.

Hasonló tartalmaink:

A Szepes Gyula Művelődési Központ kamaratermében csütörtökön délután gyerekek (a Lukin Zeneiskola növendékei) vezették be a zene iránt most még csak érdeklődő gyerekeket a hangszerek csodálatos világába.Akik végig fogta a kezüket az úton: az Tóth Andorné, vagy ahogy a zenebölcsisek és zeneovisok ismerik: Timi néni volt.

A gyerekek kórust visongva mondták, amikor felismerték a Volt nekem egy kecském vagy a Mézga család dallamát az előadott művek között. Minden zenészpalánta és minden hangszer nagy tapsot kapott. De amikor előkerültek az ütős hangszerek, mintha csak összebeszéltek volna, a gyerkőcök felpattantak helyükről, és lerohanták a dobot, kongát, xilofont, na meg az ezeket bemutató Gyöngyi nénit.

A xilofonon egy kisfiú, Hajdú Szilárd játszott, aki elmondta, hogy tavaly kezdett el zenélni tanulni rajtuk, és az tetszik neki a legjobban, hogy rengeteg féle ütőhangszerrel megismerkedhet itt. Édesanyja, aki gyógypedagógus is, elmesélte, hogy fia epilepsziás volt kicsiként, ezért erősítenie, ügyesíteni kellett a bal kezét. A nővérei is tanultak zenélni: egyikük zongorán, a másik pedig fuvolán, ezért először a furulyával próbálkoztak Szilárdnál, de az „nem az ő hangszere volt”, ahogy édesanyja fogalmaz, és végül a zeneiskola javaslatára kötöttek ki az ütőhangszereknél. Szilárd ebben ügyesnek bizonyult és szereti is.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatása lehet a gyerekre, ha zenét tanul kiskorában, elmondta, hogy a kognitív tanulásban nagyon sokat segíthet. Élmény, kikapcsolódás amikor a többiekkel zenélsz a zenekarban, közösségteremtő erő – ezt már Timi néni sorolja. Fejleszti a kitartást, az önuralmat, a memóriát. Az egész személyiségére pozitív hatással lehet, mondja a zenepedagógus.

A zeneiskolában a héten tartanak felvételiket minden hangszerre. A felvételi időpontjairól és helyszíneiről, valamint minden más, fontos tudnivalóról ezzel kapcsolatban a zeneiskola honlapján tájékozódhat.

Címkék