Tojásbárány, papírtyúkocska és társaik

Nincs húsvét hímes tojás nélkül: van, aki a hagyományos technikák valamelyikét választja, mások a bolti festéket, vagy épp a szalvétatechikát. Kisgyerekkel egyik sem olyan egyszerű – nem véletlen, hogy az Ófalusi óvoda hagyományos húsvéti kézműves családi napján olyan díszek készítését sajátíthatták el a szülők és a gyerekek, amivel már a háromévesek is bátran megbirkózhatnak. Egyszerű kézműves tippek a tavaszi szünetre!

Hasonló tartalmaink:

Azért vagyunk itt, hogy együtt, örömmel alkossunk – mondta Pócsiné Sivák Erzsébet, az Ófalusi óvoda vezetője, akitől megtudtuk azt is: évente három, a szülőkkel közös kézműves foglalkozást tartanak, egyet a szüret, egyet karácsony, egyet pedig húsvét előtt.

– Igyekszünk olyan technikákat mutatni, amelyek könnyen elsajátíthatók, és olyan alapanyagokkal dolgoznunk, amelyek otthon is megtalálhatók. Kartonpapír, vatta, tojástartó minden háztartásban akad – tette hozzá a tagóvoda-vezető. A gyerekekre és a szülőkre a kézműves foglalkozás után bábelőadás várt: a Nefelejcs bábszínház látogatott el a kicsikhez.

A tavaszi szünet előtti utolsó napon a gyerekek már izgatottan készülődtek az ünnepre:
– Este lefekszem, várom a húsvéti nyuszit. Reggel aztán kimegyek az udvarra, és körbenézek, és ott szoktak lenni az édességek – mesélte Anna, aki büszkén mutatta a csoportjával készített berzselt tojásokat, sőt, azt is el tudta mondani, hogy mi is ez a hagyományos, mutatós, és nagyon egyszerű technika:

Berzselt tojás

Óvatosan ráfektetünk a főtt tojásra egy  levelet (mondjuk, petrezselymet), majd egy ócska harisnyába bújtatjuk,  és a harisnyát szorosra húzzuk a tojás körül, hogy a levél teljesen rásimuljon. A tojás felett a harisnyát összekötjük, majd belelógatjuk a festékes vízbe – így készül a berzselt tojás.

Berzselttojás

Tojásból bárány

Asztali dísznek, vagy akár locsolóajándéknak is ideális, és gyorsan elkészíthető. Főtt tojás, vatta, filctoll, és egy darabka kartonpapír kell csak csupán hozzá.

Tojásbárány

 

Papírbáránykák

Mutatós ablakdíszt készíthetünk barna kartonpapírból, amire egy kevés vattát ragasztunk. A mintát sablonnal, illetve szabad kézzel is megrajzolhatjuk.

Bárány

Díszítsük gombbal!

Tojást festeni nem is olyan egyszerű feladat, főleg egy háromévesnek. Mennyivel könnyebb szép gombokat ragasztgatni pár dekorgumiból kivágott tojásra! Aki ügyes,  fonal segítségével húsvéti bábút is készíthet dekorgumiból.

gombostojás

Tojástartóból tyúkocska

Pár toll, egy tojástartó levágott darabja, és már kész is az eredeti asztali dísz. Az Ófalusi óvodában nagy sikere volt az ötletnek.

 Papírtyúk

Címkék