Két nap a falu hagyományainak tiszteletében

A Magyarországi Tájházak Szövetsége öt éve rendezte meg először a Tájházak Napja elnevezésű programot, melynek célja, hogy felelevenítse a valaha volt falusi, paraszti kultúrát. Az országos kezdeményezéshez idén először a szomszédos Diósd is csatlakozott.

Hasonló tartalmaink:

Talán sokan még a helyiek közül sem tudják, hogy Diósd városközpontjában is van egy tájház. A település múltjának mindennapjait felidéző épület jó apropóul szolgált, hogy a Tájházak Napja ebben az évben egy új helyszínnel bővüljön. A program remek lehetőséget kínált az egykori falusi, tanyasi életmód megismerésére, a hajdani szokások fölelevenítésére és újraélésére. Így fogalmazza meg a szervező a Tájházak Napja célkitűzését, amit Diósdon is próbáltak megvalósítani. Az emberek persze nem csak a múzeumként is működő tájházban nézhettek körül, hiszen számos egyéb program is várta a kilátogatókat.

A szervezők elmondták, fontos lenne, hogy a helyi lakosság minden településen megismerje a valaha ott élt emberek szokásait, mindennapi tevékenységeit vagy épp tárgyi kultúráját, ezért remélik, hogy a Tájházak Napja nem egy egyszeri alkalom volt Diósd életében sem.

Címkék