Tények és tévhitek a kullancsokról

Itt a jó idő, lassan beköszönt a nyári szünet, és lehet kirándulni nagyokat az erdőkben. De mennyire kell félni a kullancsoktól ilyenkor? Meg lehet-e előzni a kullancscsípést vagy a fertőzést? Ha már bennünk ékeskedik egy, a vérünktől szép nagyra meghízott példány, akkor jöhet az olaj rá, és csak aztán a csipesz? Mi van, ha nem voltunk olyan ügyesek, és bennünk vagy a gyerekben maradt a jószág feje? Egyáltalán csak a természet lágy ölén találkozhatunk ezekkel az apró kis parazitákkal? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Virág Éva erdőmérnökkel, természetgyógyásszal.

Hasonló tartalmaink:

Kezdjük a rossz hírrel. Nem, nem csak a természet lágy ölén találkozhatunk vele, bár persze ott lényegesen többször. A kertekben is előfordulhat kullancs, elsősorban azért, mert a háziállatok, sőt, a madarak vagy a sünök is hurcolják ezeket az élősködőket. Sőt, sajnos a játszótereken, strandokon, nyári fesztiválok helyszínein is. Érdemes ezért ilyenkor minden fürdéskor végigvizsgálni a testünket, különös tekintettel a hónaljra, combok közötti részre, térdhajlatra, az ujjak, a lábujjak közötti részre, a fül mögötti területre, mert a vékonyabb bőrű részekbe szeret belekapaszkodni ez a kis parazita.

A másik tévhit, mondja Virág Éva, az, hogy lesben állnak/ ülnek a kullancsok a fákon, és onnan ugrálnak ránk. Ezzel szemben nem ugranak, hanem általában lesodorjuk őket a fűről, bokrokról, fákról, és aztán megkeresik azokat a pontokat, ahol bemászhatnak a ruházatunk alá, a bőrünkbe.

Ha észreveszünk magunkban egy, a vérünktől szépre hízott példányt, azonnal távolítsuk el. Nem kell se olaj, se egyéb csodaszer, mert ettől csak azt érjük el, hogy a kullancs elkezd fuldokolni, és emiatt belénk öklendezi – ha fertőzött – a rettegett vírusait, baktériumait. Ragadjuk meg minél közelebb a bőrünkhöz, és egy határozott mozdulattal húzzuk ki (tilos csavargatni, összeszorítani, vagy nyomkodni). A gyógyszertárakban lehet kapni külön erre a célra való csipeszt is.

És akkor itt jött el az idő, hogy szó essék a kullancs elleni védőoltásokról is, azaz az általa terjesztett agyhártyagyulladás ellen védő oltásokról, ami viszont nem véd a szintén általa terjesztett bakteriális fertőzéstől, a Lyme kórtól. Utóbbit viszont, ha időbe felismerik, antibiotikum kúrával már szépen gyógyítható. Ehhez viszont figyelni kell a kullancscsípés helyét, ahol leghamarabb két nap, általában egy, de legfeljebb négy hónapon belül jelentkezik az úgynevezett „vándorló bőrpír” jelenik meg ilyenkor: kb. 5 cm átmérőjű, gyűrű- vagy kokárdaszerű bőrpír ez, ami egy idő után eltűnik, majd táguló koncentrikus körök formájában újra megjelenik, mindezt pedig rossz közérzet, láz, fejfájás is kísérheti. A bőrtünet kezeletlenül is eltűnik egy éven belül, de kialakulhatnak más szervi tünetek. Ne várjunk hát, ha a fenti tüneteket észleljük, irány az orvosi rendelő.

És semmiképp se vegye el kedvünket a kulacsnoktól való rettegés attól, hogy kimenjünk a temrészetbe. nem kell a négy fal között üldögélnünk, sőt. Ammyit viszont megtehetünk, hogy tudatosan készüljünk a kullancsos időszakra (,ami tavasztól őszig tart) a következőkkel:
- időben beadatjuk a kullancs okozta vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltást,
- mielőtt elmegyünk kirándulni (kertbe, erdőbe, parkba, játszótérre, strandra, fesztiválra, stb.) felszerelkezünk kullancsriasztóval (ennek egy természetes megoldása a gerániumolaj a természetgyógyász szerint, a Magyar Kullancsszövetség pedig a legújabb pikaridin tartalmú spray-k és krémek használatát ajánlja),
- ha lehet, és nincs éppen rekkenő hőség (, amit viszont amúgy sem szeret a kullancs),  odafigyelünk rá, hogy zárt legyen a bokánknál, csuklónknál, nyakunknál a ruházatunk, a fejünkre pedig jöhet egy szalma- vagy legalábbis széles karimájú kalap, sőt, legyen minél világosabb az öltözetünk, hogy könnyen észrevehessük a belé kapaszkodó vérszívót, és ezzel máris megtettünk mindent, amit tudtunk, hogy kivédjük a kis parazita támadását. És akkor már csak a szerencsén múlik, hogy nap végén, zuhanyzáskor ott virít-e bennünk hatalmasra duzzadt lencse formájában vagy sem.

A Virág Évával készült interjút teljes hosszában az Érd FM 101.3-on hallgathatja meg.

 

Címkék