A német írásbeli sem volt túl nehéz

A német nyelvi írásbelikkel zárultak az érettségi első hetének vizsgái. A diákok május 7-11. között számot adtak tudásukról magyarból, matematikából, történelemből, angolból, végezetül ma németből. A Gárdonyi iskolában jártunk, ahol a fiatalok kicsit fáradtan, de mosolyogva léptek ki a háromórás vizsga után a tanteremből; egyes feladatokkal nem könnyen birkóztak meg – talán a  fáradtság miatt sem – de összességében nem tartották nehéznek a vizsgát, ahogy az eddigi többi írásbelit sem.

Hasonló tartalmaink:

A német írásbelikkel folytatódott ma az érettségi. Középszinten a háromórás vizsga első részére (olvasott szöveg értése feladatsor) 60, míg a második részére (nyelvhelyesség feladatsor) 30 perc állt rendelkezésre. Az ezt követő szünet után szintén 30 percük volt a diákoknak a hallott szöveg értése feladatra. A német írásbeli a 60 perces íráskészség feladatsorral záródott. (Emelt szinten ugyanezek voltak a feladattípusok, megoldásukra négy óra jutott összesen.)

Mint az MTI írja, az  egyes vizsgaösszetevők értékelése emelt és középszinten is független egymástól, és a javítás központilag kidolgozott útmutató alapján történik. Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához nyomtatott szótárt használhattak a diákok, ám a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem állt rendelkezésükre.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Gárdonyi gimnáziumban ma kilenc diák érettségizett németből, mind középszinten; többen közülük 11. évfolyamba járnak, és csak ebből az egy tárgyból érettségiztek. A többiek – akiknek ötödik napja tart már a vizsga – kicsit fáradtan, de mosolyogva jöttek ki a teremből.

– A hallott szöveg értésénél volt egy olyan feladat, amit nagyon nehezen tudtam megoldani, mert hosszú volt a szöveg, és nagyon gyorsan beszéltek. Az olvasott szöveg értése  egész könnyű volt, az íráskészséget is könnyen meg lehetett oldani. A nyelvhelyesség mindig nehezebb, de összességében nem volt olyan nehéz a német írásbeli – összegzett kérdésünkre  Kitti, aki elárulta azt is: a többi tárgyat még könnyebbnek találta.

– Egyrészt elfáradtam mára, másrészt úgy éreztem, több nehéz rész volt benne, mint a matek, magyar, illetve a történelem feladatokban – tette hozzá.

A 12/b osztályosok osztályfőnöke, Bokor Károly végigizgulta osztályával ezeket a napokat.
– A diákjaim reakciói alapján úgy látom: az idei középszintű írásbelik nem voltak nehezek. Persze, kinek mi megy kevésbé, arra panaszkodik, de általánosságban elmondható, hogy kiemelkedően nehéz feladatokkal nem találkoztak az érettségizők. A magyar  nagyon jól ment, mindenki megkönnyebbülten és jó élményekkel jött ki. A matek szokott lenni a kritikus pont, de erre sem panaszkodtak annyira, történelemből pedig nehezebbre számítottak – jegyezte meg az osztályfőnök, aki elárulta azt is: egy 4,1 átlagú osztálytól búcsúzik.

Az érettségi vizsgák jövő héten folytatódnak. Az Oktatási Hivatal honlapján közzétett lista alapján a 20. héten az alábbi tárgyakból tehetnek közép-, illetve emelt szintű vizsgát a diákok: informatika, latin, héber, biológia,
társadalomismeret,ágazati és ágazaton kívüli szakmai vizsgatárgyak, belügyi rendészeti ismeretek, ének zene, művészettörténet,  kémia, földrajz.

Az írásbeli érettségik május 28-án fejeződnek be (az olasz nyelvi vizsgával), az emelt szintű szóbelik június 7-től 14-ig, a középszintűek június 18-tól 29-ig tartanak majd.

 

 

 

Címkék