Harmonikus mozgás vagy kín és szenvedés?

Mi rejtőzik a fényes spicc cipő alatt? Mennyit kell tanulni, gyakorolni ahhoz, hogy egy kislányból balerina legyen? Milyen kosztümöket vesz fel a különböző darabokhoz? Mennyi idő alatt készíti el a sminkjét? Ilyen és ehhez hasonló kulisszatitkokba avatta be az Opera nagykövete program keretében Kőszegi Katalin, az Operaház egykori balerinája a gyerekeket a gyerekkönyvtárban szerdán délelőtt.

Hasonló tartalmaink:

Az előadásra érkező telekisek eleinte még kicsit félénken hallgatják a “nyugdíjas” balerinát (furcsa ezt a szót használni, hiszen Katalin nagyon fiatal, de a balerinák 19 éves koruktól csak 25 évig űzhetik ezt a karriert), pedig az Opera nagykövete rengeteg kellékkel és kosztümmel készült: elhozott egy tucat balerina ruhát, köztük a Hattyúk tava egyik jelmezével, spicc cipőket tonnaszámra, sőt, a Hófehérke és a hét törpében használt műfüleket és orrokat is ki-, azaz fel lehetett próbálni. Mint a gyerekek egyik tanárnőjétől, Nonn Ilonától megtudom, a gyerekek közül többen is balettoznak, vannak olyanok is, akiket komolyan érdekel ez a karrier, és amikor kaptak egy ilyen lehetőséget a gyerekkönyvtártól, éltek vele. Tóth Zsófia, 5/a-s diák kiskora óta szeretne balerina lenni, boldogan próbálja magára a különböző jelmezeket. Azt mondja, a kecses mozdulatok és a szép zene miatt tetszik neki a balett. Egy másik kis diák még nem volt balett előadáson, de azt mondja az előadás után, hogy most igazán kedvet kapott hozzá, és “tutira” el fog menni egy balettet megnézni.

DSCN8719[1]

Kőszegi Katalin a vetítéssel egybekötött előadás során virtuális sétára hívja a gyerkőcöket, végignézik az Opera épületét, kívül, belül, megtudnak minden fontos titkot és információt. Aztán kiosztja a spicc cipőket, és rátér a balerinák életére is. A balett, ahogy azt Zsófia is említette az előbb, – látszólag – a kecses mozdulatokról szól, a balett táncosok a gravitáció törvényének fittyet hányva repülnek, szökdelnek a magasban. Emögött a könnyedség mögött azonban a valóságban nagyon sok munka, elhivatottság és bizony elég sok vér és könny, szenvedés rejtőzik. Bár Katalin úgy vallja, hogy az ő művészetük ugyanolyan felkészülést igényel, mint bármilyen más hivatás, de amikor azt említi, hogy a spicc cipőben milyen horrornak van kitéve az ember, azaz a balerina lába (állandóan lejön húsig a bőrük, neki egy előadás alatt a körme is lejött, és úgy kellett aztán még sok további előadást végigtáncolnia), és hogy ehhez az iszonyú fájdalomhoz úgy szoktatják hozzá a lábukat, hogy ütik a lábfejüket, akkor azért egy pillanatra döbbent csend lesz úrrá a termen.

DSCN8745[1]

Volt egy pár év, amíg nem érdekelte az embereket a balett: a gyerekek nem akartak klasszikus balettot tanulni, a közönség egyre kevésbé járt az előadásokra, de ennek vége, ahogy látja az egykori balettművész, most megint reneszánszát éli a balett. “Talán a harmonikus mozdulatoknak és a klasszikus zenének köszönhetően. Sokat szoktam ezen gondolkozni, és úgy tudnám megfogalmazni, hogy az emberek vágynak a harmóniára.”

DSCN8750[1]

Közben a gyerekek a könyvtárban teljesen felszabadultak, a kosztümök és spicc cipők megtalálták (ideiglenes) gazdáikat, és a beléjük bújt kis balerinák büszkén spárgáznak, spiccelnek, 1. pozíció, 2. pozíció, 3. pozíció.

DSCN8793[1]

Annak, akit a fenitek nem rémítenek el, és lánya, fia régi álma az, hogy az Operaház vagy az Erkel Színház színpadon sasszézzon és piruettezzen, annak Katalin a Nemzeti Balett Intézettet ajánlja iskolaként. A Magyar Nemzeti Balett Intézet Facebook oldalán elérhető a felvételi kiírás, amire már 4 éves kortól 12 éves korig lehet jelentkezni úgy is, ha előtte nem járt táncra a gyerek. Az Operaház Balettiskolájában egyébként esténként és hétvégén zajlik az oktatás, azaz napközben mindenki a saját óvodájába, iskolájába jár, és csak az említett alkalmakkor kell megjelennie a balettoktatáson.  És mi vár azokra, akiket felvesznek? Nos, ahogy Katalin sorolja, az egészen kicsik is szerepeltek már A vágy villamosa című darabban, A diótörőben, és a napokban utaznak New Yorkba A hattyúk tavával.

DSCN8812[1]

Címkék