Csibécske, Felhő, Kopasz, Balaton?

Egyre többen szeretnének gyermeküknek különleges nevet adni, de a kérelmeket szigorúan bírálja el az Akadémia névbizottsága. Elutasították például a Csibécske, Felhő, Kopasz, Balaton, Mazsola, Hattyú és Cukorka neveket, de megkegyelmeztek az Alekszejnek és a Holdennek, illetve a Norellának és a Hannabellának is.

– Tavaly háromszáz keresztnév javaslat érkezett hozzánk, amelyből harmincnyolc férfi- és tizennyolc női nevet javasoltunk bejegyzésre, így hivatalossá vált a Krizantusz, a Milen és a Lemmi, a női nevek közül pedig a Meril, a Nea és a Miletta – nyilatkozta a Magyar Időknek Raátz Judit, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében működő utónévbizottság tagja.

A grémiumhoz idén hetente tíz-tizenöt javaslat érkezik, így az elmúlt hónapokban elfogadták az Alekszej és a Holden férfinevet, valamint a a Jola, Norella, Valina, Bogdána és Hannabella női nevet is. Elutasították viszont a Mazsola, Keti, Elizabeth, Máseny, Babi, Kiwi, Erdőcske, Hattyú, Pötyi, Zene, Éden javaslatokat.

A magyar utónévlista már több mint négyezer nevet tartalmaz. A 60-as évektől tucatjával érkeztek a kérelmek az Akadémiához. A média mindig befolyásolóerővel bírt, így a 80-as években a televízióban vetített Rabszolgasors című sorozat főhősnője, Isaura nyomán komoly keresztnévadási hullám indult. Most a török sorozatok vetítésének hatása érezhető, sok ott hallott név elfogadása iránti kérelmet kap az utónévbizottság, amely eldönti, hogy a javaslatok közül melyek alkalmasak anyakönyvi bejegyzésre.

Az ötfős grémium tagjai között van nyelvtörténész, szociolingvista, névtanos és stilisztikával foglalkozó szakember is. A sok kérelem miatt a bizottság tagjai gyakorlatilag hetente üléseznek, majd szakterületük szerint vizsgálják meg az igényeket – avat be a munkájukba Raátz Judit. Sokszor régi okleveleket, dokumentumokat, történelmi névre hivatkozáskor az Árpád-kori személynévtárat is tanulmányozzák, de a döntések meghozatala előtt történészeket, irodalmárokat, nyelvészeket is bevonnak.

A bizottság szempontrendszerében az a legfontosabb, hogy Magyarországon magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyeznie, illetve hogy fiúnak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet adni.

A nevek többszörös becéző formáit a bizottság nem javasolja, mint Icuska, Katácska, Loncika, Gyuszkó, Misike. A férfinevek becéző formáit csak akkor támogatja a bizottság anyakönyvezésre, ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is. Ilyen a Gergő, a Janó és a Jankó.

Az utónévbizottság az elmúlt években nem fogadta el a Csibécske, Felhő, Eső javaslatokat, ahogyan a könyv- és rajzfilmsorozat hatására gyakran kérelmezett Bogyó és Babóca duót is elutasították. Ugyanakkor az is kerülendő, hogy bárki olyan nevet adjon a gyermekének, amely hátrányos lehet a viselőjére nézve: ilyen az elutasítottak közül a Kopasz, a Betyár, a Szamos, a Táblácska, a Balaton és a Cukorka – tudtuk meg a szakembertől.

Adható név egy ideje a Levin és a Timoti mint a már régebb óta anyakönyvezhető Timóteusz rövidült angol alakváltozata. Elfogadott férfikeresztnév lett a Bentli, amely ugyan kiejtésben azonos egy luxusautó-márkával, viszont angol nyelvterületen gyakori név. A bizottság tagjai között is vannak viták egy-egy kérelem kapcsán – nyilatkozta Raátz Judit.

A Néróval kapcsolatban néhányan felvetették a név történelmi áthallását, de a többség megszavazta, mondván: a világ többi részén is adható nemzetközi név. Elismert a Napóleon is, amely olasz eredetű név, a jelentése pedig az, hogy Nápoly városából való.

Tavaly adható férfinév lett az Árpád-korban használatos Barla, az arab eredetű Naim, a héber eredetű Báruk, az afrikai eredetű Berkó, amelynek jelentése elsőszülött és női névként a Medina, amelynek jelentése: a próféta városából való.

A pozitív döntéseknek mindig örülnek a szülők, ezért gyakran küldenek fotót az újszülöttről, az első születésnapot torta mellett ünneplő apróságokról, ám visszautasított névadási kérelem esetén előfordult már olyan is, hogy valaki panaszos levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Hazánkban 2010 óta az újszülötteknek adott leggyakoribb nevek a fiúk­nál – népszerűségi sorrendben – Bence, Máté, Levente, Dávid, Balázs, Ádám és Milán, a lányoknál Jázmin, Anna, Hanna, Nóra, Zsófia és Boglárka.

(Magyar Idők)

Címkék