Az vagy, amit megeszel!

A Gárdonyi iskola diákjai negyedik éve végeznek a zöldségek, gyümölcsök beltartalmával kapcsolatos vizsgálatokat az  Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Útravaló Ösztöndíjprogram Út a tudományhoz alprogramjában. Idén a gyümölcsök, zöldségek színéért felelős színanyag-csoportokat mérik a friss, illetve a korábban leszedett gyümölcsökben, és a vizsgálatok során tanulságos eredményekre jutottak.

Hasonló tartalmaink:

A zöld színű zöldségekben a klorofillt, a pirosakban a polifenolokat, a lilákban az antociánokat, a narancspirosakban – mint például a paradicsom – a karotinoidokat vizsgáljuk. Ezek felelősek a zöldségek, gyümölcsök színéért, emellett, mivel természetes antioxidánsok, jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Azt is megvizsgáljuk, hogy bontják le ezek az antioxidánsok a szabadgyököket – mondta el az ÉrdMost-nak Bokor Károly kémiatanár, a program vezetője.

– A karotinoidok a körmünk, szemük, bőrünk, hajunk épségéért felelnek, a klorofill energiát ad az izomműködéshez és a méregtelenítésben segít, az antociánok az UV-védelemben segítenek, és képesek kisöpörni a szervezetünkbe kerülő idegen ionokat (például ólom, higany). Ezt vizsgálatokkal magunk is igazoltuk – jegyezte meg a szakember, hozzátéve: minél erősebb, mélyebb színű egy gyümölcs, illetve zöldség, annál több jótékony hatású színanyagot tartalmaz.

A csapatnak idén is négy diák a tagja: Farkas László, Halmágyi Nóra, Hócza Gergely és Pethes Rebeka. A méréseket Barta Andrej laboráns is segíti. A vizsgálatok június 30-áig tartanak; az elvégzett munkát dokumentálják is a diákok, akik ellátogattak a NAIK Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetbe is, ahol hamisított és eredeti pirospaprikát vizsgálhattak.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nóra tudósítónknak elmondta: nem is gondolta volna, hogy egy-egy zöldség, gyümölcs milyen sok és hasznos anyagot tartalmaz.
– Meglepő felfedezéseket is tettünk: a bolti, csodásan piros paradicsom leve színtelen volt, és mérni sem tudtuk a karotinoid (likopin)-tartalmat, annyira nem volt benne semmi – jegyezte meg.

– Eddig is sejtettük, hogy más a beltartalma a boltban kapható, korábban leszedett zöldféléknek, de a kutatás során ez be is bizonyosodott. A vizsgálatok megerősítettek abban, hogy inkább az otthon termesztett zöldséget, gyümölcsöt érdemes enni – tette hozzá Rebeka.

Jó tudni: a szervezetünknek oly hasznos polifenolok,  antociánok,  karotinoidok és klorofillok főzés hatására nem bomlanak le, így a levesekben, lekvárokban is megmaradnak, de tudni kell: ezek közvetlenül a gyümölcs héja alatt találhatók, így hámozáskor könnyen el tudjuk távolítani őket.

 

Címkék