“Nem ez az élet”

Olykor kacagva, de olykor meghatódva, könnyes szemmel, elcsukló hangon mesélt az érdeklődőknek Zaja Kitty az Északi-sarkvidéken, kutyaszánnal megtett 300 km-es kalandtúrájáról, ami alatt megtanult tüzet csiholni, úgy ahogy sátrat állítani a hóban, túlélni és élni még az extrém hidegben is, és ahol rájött, neki nem az az élete, hogy napi nyolc órát üljön egy irodában.

Hasonló tartalmaink:

Huszonnégyen jutottak ki az egész világról a Fjällräven Polarra, ami egy svéd outdoor ruházat és felszerelésgyártó cég szervezte kalandtúra. Kitty azt mondja, a túra csaknem mindegyikükre nagy hatással volt, egy ötgyermekes családapa például utána fogta a családját, és kiköltözött Alaszkába. Ott, az Északi-sarkvidéken, ahol gyakorlatilag semmi nem volt, napi nyolc órát mentek a hóban kutyaszánnal. “Nyolc órát álltunk a szánon, és nem történt semmi, és ez olyan jó volt”, meséli Kitty. “Nem néztünk rá két percenként a telefonunkra, nem neteztünk, nem csekkoltuk, hogy lájoklták-e a posztunkat. Ott voltunk, és jelen voltunk.”

Senki ne úgy képzelje el azonban a túrát, hogy a résztvevők a terülj.terülj kisasztalkámos reggeli után felálltak a szánra, azzal mentek 8 órát, leszálltak, és várta őket a vacsora, no meg a sátor. Nem ez volt a helyzet. A szánozás után először is a kutyákkal foglalkoztak (Kitty családja már a lány születése előtt is husky-kat tartott, úgyhogy ő hamar megtalálta a közös hangot velük), levették róluk a hámot, megetették őket, aztán jöhetett a tűzcsiholás, hóolvasztás (hogy tudjanak enni és inni), vacsorakészítés, sátorállítás (, ami a hóban nem annyira egyszerű, mint gondoljuk). De Kitty szerint minden nehézség ellenére megérte, mert számára is az életét meghatározó lett ez a túra.

“Visszamentünk, ha nagyzolásnak is hangzik, az emberiség eredetéhez. Esténként vájtunk magunknak a hóban ülőalkalmatosságot, egy tűz köré gyűltünk, és úgy beszélgettünk.” Amikor hazajött a 6 napos túráról, és bement az irodájába dolgozni, azt mondja, síróroham jött rá. Sírva magyarázta a kolléganőjének, hogy az élet nem erről szól. Az ő élete valóban nem erről fog. Nemsokára visszamegy Dániába, ahol befejezi a tanulmányait, aztán Alaszkába vagy Ausztráliába menne tovább, de az sem kizárt, hogy világutazóként mindenhova eljut majd.

A Zaja Kitty-vel készült interjút teljes hosszában az Érd FM 101.3-on hallgathatja meg.

kép: Zaja Kitty-facebook

 

Címkék