25 éve lelki, testi támasz a Napfény

Huszonöt éve, 1993 májusában, a Napfény Idősek Otthona első, Kende utcai épületének felszentelése előtt elvonultak a viharfelhők az égről, és kisütött a nap, ahogy azt illik, ha már ez az otthon neve is. Ezen a héten, csütörtökön délután ünnepi műsort tartottak az otthon működésének 25. évfordulója alkalmából. A rendezvényen jártunk.

Hasonló tartalmaink:

Dr. Komlósy Hajnalka a Napfény Otthon Kiemelten Közhasznú Alapítvány orvos–igazgatója kérdésünkre elmondja, hogy igen, 25 éve is gondolták, és remélték, hogy egykor, történetesen 25 év elteltével is itt állnak, ha azt pontosan nem is tudták előre, hogy mostanra már 4 épületük és több, mint 500 lakójuk lesz.

DSCN9420[1]

Dr. Tóth István a Napfény Otthon Kiemelten Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke és igazgatója elmondta, hogy annak idején Afrikában töltöttek orvosi szolgálatot, amikor találkoztak egymással, és hazatérve rájöttek, hogy “van a társadalomnak egy olyan rétege, akiknek, ha megöregednek, szükségük van arra, hogy ellássák őket, akkor is, ha nem betegek, mert sokat dolgoznak a rokonaik.” Az igazgató azt a műhelytitkot is megosztotta velünk, hogy tulajdonképpen már huszonöt és fél éve működik a ház, de a felszentelésre csak 1993 májusában került sor, ezért most ünneplik ezt.

DSCN9413[1]

Az otthon egyik legrégebbi lakója, aki egyben a legidősebb is, százkétéves László Jenőné Zakariás Klára huszonnégy éve él itt. Azt meséli, bár nincsenek rokonai már, itt az évek során jó barátokra lelt. Amikor találkozunk vele, épp, az udvaron, a kert mellett üldögél. Azt mondja, szeret ide kijárnia nap mint nap, és azt is elárulja, hogy az ünnep műsorból az operettet várja a legjobban.

DSCN9427[1]

Dr. Tóth István az ünnepi beszédében elmondja a többi 3 épületből is megjelent időseknek és dolgozóknak, hogy annak idején először Budapesten süket fülekre találtak az idősek otthonának tervével, és végül Érden, az akkori önkormányzat, élén Harmat Béla polgármesterrel, támogatták ötletüket azzal, hogy ingyen bocsátották rendelkezésükre a telket itt a Kende utcában (az első épülettel, majd jött az Árpád utca és a Fő utca is körülbelül 5-5 évenként). Harmat Béla és dr. Aradszki András képviselő is az otthon megalapítására emlékszik vissza beszédében. A képviselő hangsúlyozza, hogy az intézmény a fontos egészségügyi ellátáson kívül lelki támaszt is nyújt az időseknek. “Ha lelki támaszunk van, senki és semmi le nem győzhet minket”, mondja az egybegyűlteknek az államtitkár.

DSCN9429[1]

Az egyházi áldásokat követően (három felekezet képviselőivel) kezdődik az ünnep műsor maga: Kotsis András zongorázik, Kátai István verseket szaval, Bácsy-Schwartz Zoltán hegedül, majd jön, amire Klári néni, és a lakók többsége szerintem a legjobban vár: népszerű operettrészleteket énekel Sárkány Krisztián és Szegedi Dóra. Az ünnepi műsor legvégén pedig az otthon dolgozói kedveskednek egy meglepetés produkcióval az itt lakóknak.

Címkék