A Napfény ízei is terítékre kerültek az évfordulón

Az otthon lakói által összeállított szakácskönyvvel, hatalmas “kerti party”-val, Koncz Gáborral és Szigeti Eszterrel, valamint az otthon újraszentelésével ünnepelték meg az Árpád utcai Napfény Otthon fennállásának 15. évfordulóját az alapítók, a dolgozók és a lakók pénteken délután.

Hasonló tartalmaink:

2003-ban két hónappal a tervezett átadás előtt befejeződött a Napfény Otthon Árpád utcai intézményének építése. Akkor a lakók még csak harminc körül voltak, ezért az első étkezések igencsak családiasan teltek: a gondozottak egy asztalnál elfértek az ott dolgozókkal. Azóta eltelt 15 év, és mondhatni, hogy nagy asztalra lenne szükség ahhoz, hogy mindannyian körül tudják azt ülni, hiszen ma már 130 lakják az otthont.

DSCN0257

A pénteki ünnepség vendége volt többek közt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, dr. Aradszki András országgyűlési képviselő és Simó Károly alpolgármester is. Fülöp Attila beszédében kifejtette, hogy a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók munkájáról méltatlanul keveset szoktunk beszélni, pedig ők azok, akik mindig ott vannak, amikor segítségre van szükség. Azt is hangsúlyozta az államtitkár, hogy az időseknek nemcsak mi tudunk segíteni, hanem ők is rengeteget segíthetnek nekünk a bölcsességükkel, élettapasztalatukkal. Példaként említette Zimbabwét, ahol rengeteg társadalmi problémával küszködtek főleg a fiatalok tekintetében, de a 16 milliós országban dolgozó 12 pszichiáter ezt a helyzetet nem tudta kezelni. Rájöttek viszont arra, hogy ott vannak az idősek, a nagyszülők, ezért létrehozták a “barátság padja” nevű programot, és megkérték az időseket, hogy beszélgessenek el a bajba jutott, vagy egyszerűen csak kérdéssel hozzájuk forduló gyerekekkel. 1 év alatt 30.000 fiatalon tudtak így segíteni. “Minden társadalom akkor viselkedik természetesen, és akkor bánik jól saját magával, ha a generációk felfedezik,hogy az időseket nemcsak segíteni kell, de meghallgatni is érdemes, és ezt tegyük szeretettel és odafigyeléssel”, tette hozzá az államtitkár.

DSCN0272

Fontos az is, hogy az idősek számára se csak a mindennapok túléléséről szóljon az otthonban eltöltött idő, hanem a lelki élet megéléséről is, amiben fontos szerepet tölthetnek be az itt kialakított kápolnák, és az azokban megrendezett istentiszteletek. A rendezvényen Labossa Péter evangélikus lelkész, Tar Zoltán református lelkipásztor és Szeleczki Csaba katolikus plébánoshelyettes újra felszentelte az épületet.

DSCN0307

A fellépők közül mind Koncz Gábor, mind Szigeti Eszter és Varga Zoltán produkcióit nagy lelkesedéssel fogadta a közönség. A Kossuth- és Jászai-díjas színművész az otthon tematikáján belül is a hazaszeretettel foglalkozó verseket szavalt Wass Alberttől (Üzenet haza) és Sajó Sándortól (Magyarnak lenni). Szigeti Eszter és Varga Zoltán pedig az énekesnő nagymamájának írt “Illúzió” című dal után a közönséggel együtt és a közönség soraiban adott elő operettslágereket.

DSCN0339

A villámgyorsan megeredő és aztán el is tűnő zivatar még pont jókor jött, amikor Koltai Gyuri bácsi, aki 7 éve az otthon lakója mondott beszédet a társalgóban. Gyuri bácsi saját bevallása szerint amikor egy pár napra elutazik innen, mindig honvágya van, és számolja a napokat, mikor jöhet már haza. A műsor végén aztán pezsgővel és a 15 éve itt lakók virágcsokorral a kezükben igyekeztek az épület elé, ahol már újra napfény várta őket, hogy egy kis “kerti party-n” ünnepeljék meg az otthonukká vált intézmény évfordulóját. Legnagyobb örömükre, volt mit olvasgatniuk is, hiszen az alkalomra megjelent “A napfény ízei” című szakácskönyv, amiben a lakók receptjei és történetei olvashatók.

Címkék