A legjobb tíz között a tollaslabdázók!

Az utánpótlásra építő Érdi VSE tollaslabda szakosztálya felnőtt versenyző nélkül is az ország legjobb tíz csapata között szerepel. Tinka Lajossal beszélgettünk.

Hasonló tartalmaink:

Roppant sikeres, sőt, ha az elmúlt évekre visszatekintünk a legsikeresebb szezonján van túl az Érdi VSE tollaslabda szakosztálya, illetve a Batthyány Sportiskolai Általános Iskola, hiszen ennyi diákolimpiai és országos versenyen elért eredményt rég produkáltak.

– Kiváló képességű gyerekek voltak majdnem minden korcsoportban, nagyon erős mezőnnyel, ezen kívül a középiskolások is vissza tudtak jönni, folyamatosan jártak edzésre és megragadtak minden lehetőséget. Az iskola tanulói pedig szorgalmasan jártak azokra a plusz edzéslehetőségekre, amiket biztosítottunk nekik, akár a tanítási órán, akár azon kívül. Versenyrendezés szempontjából szintén sikeresnek mondhatjuk magunkat, többféle versenyünk volt.

Olyan tekintetben milyen volt ez az év, hogy nem egyszerű ennyi korosztályt koordinálni, versenyeket szervezni, versenyekre utazni? Ezek is előrevitték a sportolók fejlődését, hogy szinte minden hétvégén volt valamilyen verseny, amelyeken értékes tapasztalatokra tehettek szert.

– Több mint tízéves gyakorlatunk van abban, hogy a sportiskolai képzés keretein belül tudjuk oktatni a tollaslabdát, azaz folyamatosan nyomon tudtuk követni a gyerekeket. Tudjuk, mikor váltanak korcsoportot, ezzel tudtunk kicsit taktikázni. Tudtuk, kit, miben indítsunk, „A” vagy „B” kategóriában, esetleg magasabb korosztályban. Fontos volt a szülőkkel felvenni a kapcsolatot, az ügyben, hogy a gyermekeknek folyamatosan részt kell venniük az edzéseken, mi pedig biztosítani fogjuk az előrehaladást, a jó közösséget és a sikereket. Versenyzőink technikai és taktikai tudásban felzárkóztak az ország élmezőnyéhez,

köszönhetően annak, hogy Tornai Tibor a legkülönfélébb edzésfeladatokat alkalmazta, amelyek minden fizikai képességet fejlesztett speciálisan a tollaslabdára vonatkozóan. Ezen kívül háziversenyeket tartott edzés közben is, ezáltal a sportolók a versenyzés lélektanát, elemeit be tudták gyakorolni, így nem jöttek zavarba, ha idegen helyen kellett megmutatni a tudásukat.

Mennyire lehetett ezekre az eredményekre számítani? Nyilván valamennyire lehetett látni, hogy egy-egy korosztály nagyon jól összeáll, de mindig voltak, vannak és lesznek olyan versenyzők, akik hirtelen ugrásszerűen fejlődnek. Gondoljunk csak bele abba, hogy Zsarnai Marcell és Schvirján Zsófia is korosztályos válogatott lett, hiszen év közben olyan eredményeket produkáltak, hogy az országos ranglista élmezőnyébe bekerültek.

– Ez meglepetés és megtiszteltetés volt, hogy két játékosunkat bevették az utánpótlás csapattagok közé. Kis-Kasza Miklós helye biztosítva volt és van, ő mindenképp kiváló játékerőt képvisel, de ezen kívül az országos ranglistaversenyeken el tudtunk indulni egyéniben és csapatban is, ahol nagyon szép eredményeket értünk el. A Magyar Tollaslabda Szövetség által rendezett ranglistaversenyeken, illetve a nem pontszerző versenyeken is nagy létszámmal, kiváló eredményekkel tudtunk szerepelni. A diákolimpia egy másik dolog. Ott jóval a Pest megyei diákolimpiai döntő előtt egy névsorral jelentkeztem Tibornál. Akkor egyeztettük, kit, milyen korcsoportban fogunk indítani és megnéztük, hogy kinek mik a technikai erősségei, hiányai – ezekkel pedig elkezdtünk külön foglalkozni. Tehát ez egy nagyon tudatos munka volt, több hónappal a verseny előtt.

Megvan a kellő létszám is a szakosztályban, de ebből nem ered feltétlenül az, hogy minőség is legyen. Nyilvánvalóan, ha nagyobb a merítési lehetőség, nagyobb az esély a több tehetséges sportolóra, de ha végig nézünk a csapaton, az látszik, hogy rendkívül nagy a tehetségesek aránya. Ez mennyire lehet a kiválasztás és a kiválasztódás eredménye?

– A négyes korcsoportban, a tizennégy évesek között nagyon fontos, hogy ezek a gyerekek hatéves koruk óta űzik ezt a sportot és a csapat is egyben maradt. Ott az időnek óriási szerepe van, tehát fontos, hogy ez nem egyik napról a másikra születik. A másik, hogy a fiatalabbaknál fontos volt kiválasztani a tehetségeket, az pedig már első osztályban megtörtént, amikor két sportág között választhattak a gyerekek és azt hiszem, akik a tollaslabdát választották, nem bánták meg.

Ügyesek voltak, és ha nem is feltétlenül tehetséges mindenki, de akik nem a dobogón végeztek, hanem egyszerűen csak el tudtak indulni versenyeken, ők is elégedettek lehetnek magukkal, mert nagyon sok munka kell és nagyon nehéz dobogóra kerülni. Mindenkinek tisztában kell lennie saját képességeivel. Fontos az önbizalom; az, hogy a szülő mit lát a gyermekben, illetve az, hogy az edzőre is hallgasson, továbbá a realitásérzék is, mert nem várhatjuk el mindig, hogy mindenkit megverjenek, tehát fontos, hogy reálisan tudjanak értékelni.

Mi várható a jövőben? Láthattuk például az ob-győztes U11-es csapatot, vagy az U15-ösöket, akik pedig másodikak lettek, méghozzá úgy, hogy több, fiatalabb versenyző is érdekelt volt. Az U13-as csapat is kifejezetten erős sportolókból áll, azonban azt is meg kell jegyezni, hogy az általános iskola után sokan lemorzsolódnak…

– Pontosan ez az a terület, amelyre napok óta gondolkodom és készítjük a tervet. A kicsik közül megnéztük a tehetségeseket és felvesszük a szülőkkel a kapcsolatot. Azok közül, akik elvégezték a nyolcadik osztályt, nem mindegyikük fog visszatérni, bár szeretnénk, hogy a sportágat valamilyen módon folytatnák. Nekünk pedig biztosítanunk kell a következő korosztályokat, hogy minden versenyen elindulhassunk. Rajta vagyunk az ügyön, mert vannak nagyon tehetséges gyerekek.

Az is tudható, hogy az Érdi VSE egy kifejezetten utánpótlásműhely. Van arra vonatkozó adat, hol szerepel a ranglistán a szakosztály?

– Az egyesületi rangsorban az ország tíz legeredményesebb egyesülete közé sikerült bekerülnünk – úgy, hogy felnőtt játékosokat nem képzünk! Az utánpótláson belül az egyik legfontosabb a diákolimpia, ugyanis itt tudjuk a legnagyobb képzést biztosítani számukra.

Beszéljünk a nyárról: idén is lesz a tavalyihoz hasonló, különleges edzőtábor a Batthyányban. Erre térjünk ki. A tavalyi mekkora lökést adott a versenyzőknek? Öt nap alatt öt különböző edző öt különböző stílusát sajátíthatták el a résztvevők, s ez nagy hatással lehetett az idei teljesítményre.

– A Pesti Sporttal szervezett edzőtábort egy balatoni edzőtábor előzte meg, ahol általános képeségfejlesztés zajlott, labdajátékkal, erősítésekkel, csapatépítéssel, így kellő kondícióval tudtuk kezdeni a szeptembert. Néhány játékosunk vállalta azt is, hogy a különleges táborba is eljött, ahol nagyon érdekes dolognak lehettünk szemtanúi: egyrészt megismerhettek több edzői típust, másrészt olyan technikai elemeket tanultak meg, olyan tanácsokat kaptak, amelyeket az idényben fel tudtak használni.

Az utolsó nap pedig mérkőzéssel zárult, ahol a gyermekek lemérhették a megszerzett tudást. Illetve nagyon sok szakmai anyagot is tanulhattak a gyerekek, akik megtanulhattak önállóan nyújtani, bemelegíteni, egyéni és párosjátékot, ezek pedig azóta már készségszinten mennek.

Mi lesz jövőre? Nyáron azért várható egy lemorzsolódás, de egy kiválasztódás is. Viszont sokan maradnak is, köztük olyanok, akiktől jövőre nagy eredményekre lehet számítani.

– Van köztük országos bajnok is, mint például Harmos Boldizsár, van országos harmadikunk is ugyanabban a korcsoportban és vannak még játékosaink, akiktől továbbra is várjuk a dobogós helyezéseket! Szeptemberre elkészítem ezt a névsort, akiket versenyzőként számunk fogunk tartani és komolyan odafigyelünk az egyéni képzésükre!

 

Az Érdi VSE tollaslabda szakosztálya összesen egy arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel, valamint további számos értékes pontszerző helyezéssel zárta az országos versenyeket, azaz az U11-es, U13-as, U15-ös, U17-es egyéni országos bajnokságot és az U11-es, illetve az U15-ös csapatversenyt. Sőt, az év fő versenyén, az ob-kat megelőző diákolimpiai országos döntőn is hét érmet szereztek az Érdi VSE tollaslabdázói. A szakosztály a 2017/2018-as idényben a különleges edzőtábor mellett öt Csoki Kupát rendezett, illetve a Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnoka volt az otthona a diákolimpiai küzdelmek két selejtezőjének is! A klub két tagja, Perényi Zsófia és Schvirján Zsófia emellett a napokban kiérdemelte az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Jó tanuló, jó sportoló díjat is.

Címkék