Taita – egy alapítvány a kenyai árvákért

Az idei Múzeumok Éjszakáján a Magyar Földrajzi Múzeumban a Taita Alapítvány is bemutatkozott egy standon. A Taita Kenya azon tartománya, ahol az alapítvány támogatásában működik a St. Joseph Árvaház. A tartomány neve egyébként az apa, atya szót is jelenti magyarul, így magától adódott, hogy az alapítvány létrehozói ezt választották nevüknek.

Hasonló tartalmaink:

Az alapítvány elnöke, Borbély Emese Bécsben végzett közgazdászként, aztán Magyarországon kezdett el állami gondozott gyermekekkel foglalkozni. Végül következett Kenya és az ottani árva gyerekek: a St. Joseph Árvaház. Az alapítvány indulásakor a gyermekotthon igencsak szegényes körülmények között volt kénytelen működni, de a támogatásnak hála az elmúlt években higiénikus fürdőszobákat, babafürdetőt alakítottak ki, víztartályt építettek, az áramellátásról, valamint a meleg vízről pedig napelemek és napkollektorok gondoskodnak most már.

Az alapítvány önkéntesei folyamatosan mennek Kenyába, az árvaházba, ahol nemcsak ezeknek a projekteknek a beindításán segédkeznek, de részt vesznek a kis farm megművelésében, és persze legnagyobb és leghálásabb feladatuknak azt tartják, hogy szeretettel lássák el az ott élő gyermekeket.

Az alapítvány egyik legfőbb célkitűzése, hogy az egészségügyi ellátás és lelki, érzelmi támogatás mellett oktatásban is részesüljenek az árvaház lakói, akik közül sokan már egyetemisták. A Taita munkatársai hiszik, és a tapasztalatok is azt igazolják, hogy szakmával, de még inkább diplomával a kezükben ezek a kicsik és nagyok felnőve képesek lesznek kitörni azokból a körülményekből, amikbe születtek.

Az alapítványon keresztül jelképesen örökbe lehet fogadni egy-egy gyermeket, akinek az étel- és gyógyszerellátását és/ vagy az iskoláztatását tudják ezzel biztosítani.

A Borbély Emesével készült interjút itt tudja meghallgatni:

(kiemelt kép: Taita Alapítvány)

Címkék