Ingyenes szűréssel az életért

Mammográfiás emlőszűrésre kapnak meghívólevelet a dr. Romics László Egészségügyi Intézménybe azok a 45-65 év közötti érdi nők, akik két éve nem vettek részt a vizsgálaton. A mammográfiát üzemeltető Perla x-ray Kft ügyvezető igazgatója Völgyiné Juhász Klára lapunknak elmondta, hogy a statisztikák szerint csak az érintettek egyharmada él az ingyenes vizsgálattal, amivel pedig akár a 4-5 milliméteres, kicsi elváltozásokat is fel tudják ismerni az orvosok akkor, amikor még a páciensnek nincsenek tünetei. A vizsgálat tehát életmentő lehet.

Hasonló tartalmaink:

Dr. Cornides Ágnes, a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya Nemfertőző Betegségek Osztályának vezetője szintén ezt hangsúlyozta kérdésünkre adott válaszában. -  Mint minden rosszindulatú daganatos betegség, az emlőrák is annál jobban, annál hatékonyabban, annál kisebb megterheléssel kezelhető, minél koraibb stádiumban fedezik fel. Természetesen a 45 év alattiak és a 65 év felettiek sincsenek kizárva a térítésmentes vizsgálatból, hiszen nemcsak szűrővizsgálaton, hanem úgynevezett klinikai mammográfiás vizsgálaton is részt lehet venni, amihez az orvosuktól kell kérniük beutalót.

Az Érden és környékén lakókat a dr. Romics László Egészségügyi Intézményben egy nagyon jól felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberekből álló és kedves csapat várja, akik mindent megtesznek azért, hogy a vizsgálat kellemes élmény legyen mindenféle híresztelések ellenére. Ahhoz ugyanis, hogy jól értékelhető képet kapjanak, és az egészen kicsi elváltozást is felismerhessék az orvosok, muszáj az emlőt 4 cm-esre összenyomni. Ez azonban nem jelent fájdalmat, legfeljebb csak egy kis szorítást, mint amit a karon érezhet az ember vérnyomásméréskor. Két mammográfiás vizsgálat között pedig érdemes önvizsgálatot végezni, és ha tapintás során bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal keressük fel az orvosunkat- tette hozzá az osztályvezető.

A szűrővizsgálat során a meghívottak asszisztenssel találkoznak, akik felveszik az adataikat, néhány kérdést tesznek fel, tapintásos vizsgálatot végeznek, majd minden emlőről két-két felvételt készítenek. Néhány nap múlva két orvos egymástól függetlenül végignézi a felvételeket, és akkor születik meg az eredmény, hogy találtak-e valamit vagy sem, amiről értesítést fog kapni a vizsgált személy, akinek ezzel aztán érdemes felkeresnie a háziorvosát. A meghívólevélen szerepel egy javasolt időpont, hogy mikorra várják a szűrésre a pácienst, de egy telefonszámot is feltüntettek, ahol időpontot tud módosítani, ha az nem felel meg.

Mint ahogy azt dr. Cornides Ágnes elmondta: – Magyarországon évente 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és körülbelül 2000 nő hal meg emiatt a betegség miatt. Az új betegek száma növekvő tendenciát mutat, de a halálozások száma csökkenőt, és ebben mutatkozik meg a szűrővizsgálatok fontossága és eredménye, mert annak ellenére, hogy több új beteg jelentkezik, még időben észreveszik a rákot, ezért kevesebben halnak bele. Vannak ugyanakkor bizonyos életmódbeli tényezők, amelyekkel csökkenteni tudjuk a daganatos betegségek keletkezési kockázatát. Ilyen a túlsúly, az alkoholfogyasztás (még kis mennyiségben is), a dohányzás kerülése és a fizikai aktivitás növelése. Utóbbi kapcsán napi legalább fél óra intenzív séta és a hét legalább két napján erősítő gyakorlatok végzése ajánlott. Ez a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti, úgyhogy a testmozgás elég jó befektetés egészségünk megőrzése érdekében.

Völgyiné Juhász Klára is azt tartja a legfontosabbnak, hogy eloszlassuk a tévhiteket a mammográfiás vizsgálatok úgynevezett veszélyeiről, amelyekről az interneten álhírek terjednek: – Minden szakmai fórum és vizsgálat cáfolja azokat a híreszteléseket, hogy akár a röntgensugárzás, akár az emlő összenyomásával kárt okozhatnánk az emlőben. A mammográfiás emlőszűrésre és vizsgálatra jelenleg az egész világon ezt a módszer használják.  Megjelentek mindenféle egyéb módszerek az emlő vizsgálatára, amik úgy hirdetik magukat, hogy nem járnak fájdalommal, és a hölgyek ezért sok esetben előszeretettel ezt választják. Az esetek 80-90 % -ban ezekkel a hölgyekkel is találkozunk, mert a leleten rajta van, hogy nem helyettesíti az adott módszer a mammográfiát vagy a cytológiai vagy szövettani vizsgálatokat már eleve nem tudják megcsinálni. Az emlőszűrésnek is, mint ahogy minden szűrővizsgálatnak is, az a lényege, hogy időben felfedezzük azt a betegséget, pici, 4-5 mm-es elváltozásokat meg lehet találni még mielőtt bármiféle panaszt érezne az ember – hangsúlyozta a szakember.

(fotó: sxc)

Címkék