Búcsú Kozák Attilától

69 éves korában elhunyt Kozák Attila, Diósdon élő festő- és grafikusművész, aki alkalmazott grafikusként többször vehette át a legjobb sajtóhirdetésért járó díjat, művészként pedig az ősi jelek megidézésétől jutott el napjaink szimbólumrendszeréig. Búcsúztatása augusztus 28-án, kedden 15 órakor lesz a diósdi temetőben.

Hasonló tartalmaink:

Kozák Attila a Dési Huber Körben folytatott művészeti tanulmányokat. Mesterének tekintette többek közt Barcsay Jenőt, Korga Györgyöt és Kucs Bélát. Tervezőgrafikusként dolgozott hosszú éveken át rendkívül sikeresen: nyolc alkalommal vehette át Az év legjobb sajtóhirdetésének járó díjat. Grafikáit, festményeit a Nemzeti Galériában, az Ernst Múzeumban, a Műcsarnokban lehetett látni, de volt kiállítása az Állatkertben is, és az ország több pontján óriásplakáton szerepelt Jósda című alkotása.

Műveiben régi korok szimbólumrendszerei találkoznak napjaink jeleivel, az ősi misztikum a futurisztikus elemekkel, a sámánizmus a modern pszichológiával. Három-négy hónapon keresztül is foglalkozott egy-egy alkotással. Voltak olyan munkái, amelyeket többször átértelmezett, átfestett. Ahogy mondta: volt, hogy két hét múlva valami más jutott eszébe arról, amit eredetileg festett, és akkor újrafestette az egészet. Amikor 2016-ban nyílt közös kiállítása Sipos Ferenccel Diósdon, az Érd TV-nek adott interjúban arról beszélt, hogy egyszer a Nemzeti Galéria restaurátora kölcsönkért tőle egy képet, amit szeretett volna közelebbről megnézni röntgensugarakkal, de a művész figyelmeztette, hogy nehéz lesz, mert ötven-hatvan réteg festék van rajta.

Kozák Attila búcsúztatása augusztus 28-án, kedden 15 órakor lesz a diósdi temetőben.

(kép: Kieselbach Galéria és Aukciósház)

Címkék