Oda kell figyelni: veszélyes a mustgáz

Itt a szüreti szezon, melynek egyik legnagyobb veszélyforrása a mustgáz. Bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen év sem telik el szén-dioxid mérgezés nélkül.

Hasonló tartalmaink:

A Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében hívta fel a lakosság figyelmét a szüret, ezzel együtt a bortermelés időszakának egyik jellemző veszélyforrására, a mustgázra, azaz a borospincékben is előforduló szén-dioxid-mérgezés okozójára. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat, és szinte egyetlen év sem telik el tragédia nélkül, pedig a balesetek egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek lennének.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez egy színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, ami zárt térben, a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő a zárt térben, ami szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált is okozhat.A mérgezés elkerülése miatt rendkívül fontos a pincék megfelelő szellőztetése, ennek érdekében állandóan működő szellőztető berendezések alkalmazása, szén-dioxid érzékelő telepítése, s ezek működőképességének folyamatos ellenőrzése. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, fontos azonban, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kézben tartsa a pincébe igyekvő, hanem engedje derékmagasság alá, esetleg egy lapát, vagy bármilyen más kerti szerszám segítségével. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elengedő oxigén a pincében, azonnal hagyjuk el a helyiséget.

Kérjük szakemberek segítségét
A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívót és kérje a tűzoltók segítségét, vagy a 105-ös telefonszámon keresse a katasztrófavédelmet! Sokszor a laikusként segíteni próbálók maguk is gázmérgezés áldozatává válhatnak, ezért a bekövetkezett baj esetén mindig értesítsük a szakembereket, s bízzuk rájuk a mentést, hiszen ők rendelkeznek a megfelelő eszközökkel. A gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet a mérgezéssel szemben, kerülni kell ezek használatát, hiszen hamis biztonságérzetet kelhetnek.

Akár halált is okozhat a mérgezés
Ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri az öt térfogatszázalékot, akkor zavartság, fejfájás és rosszullét, ájulás, rossz közérzet, tompaság jeleit lehet érezni a mérgezés beálltával.
Nyolc-tíz százalék fölött már erős fejfájással, verejtékezéssel jelez az ember szervezete, és öt-tíz percen belül eszméletvesztéshez vezet.

A szén-dioxid hatására a légtérben jelenlévő többi toxikus anyag még veszélyesebbé válik – ennek oka, hogy két százalékos szén-dioxid koncentráció mellett a légzési ráta ötven százalékkal, öt százalék fölött száz százalékkal, hét százalék fölött pedig kétszáz százalékkal emelkedik. Vagyis több mérgező anyagot lélegzünk be.

Címkék