Vezet vagy telefonál?

A rendőrség „figyelemmel az útra” elnevezéssel összehangolt közúti ellenőrzést végez Magyarország egész területén szeptember 21-én és 22-én. Az európai kampány során elsősorban a menet közbeni mobiltelefon-használatot ellenőrzik, a chatelést, a közösségi oldalon „élőzést” és szelfizést is.

Hasonló tartalmaink:

Sok helyen és sokszor lehetett már látni, olvasni, hallani a vezetés közbeni mobil vagy okostelefon használatának veszélyeiről, mégis mindenki számára ismerős a helyet, hogy nem érti miért cammognak előtte 20 km/h-val, aztán amikor megelőzi, kiderül, hogy mert az út helyett a telefonjával van elfoglalva. Nehogy lemaradjon a legújabb hírekről, tudjon chatelni a barátjaival vagy selfie-t töltsön fel magáról. Közben pedig nem nézi az utat, nem látja meg a zebrára lelépő gyereket, az előtte lassító kocsit, a piros lámpát, és máris bekövetkezhet a baj. A szeptember 21-22. közötti rendőrségi akció célja éppen az lesz, hogy megelőzzék a mobilhasználat miatti figyelmetlenségből eredő baleseteket.

Az “It Can Wait” (magyarul: “Várhat”) nemzetközi kezdeményezés egyik kampányfilmjében fiatalokat kérdeztek arról, szokták-e vezetés közben használni a telefonjaikat. A megkérdezettek nevetgélve meséltek arról, milyen trükköket sajátították már el arra, hogy tudjanak vezetés közben is profin chatelni például. Aztán behívtak hozzájuk egy lányt, aki a diplomaosztójáról ment haza a szüleivel, amikor egy másik autó, aminek a vezetője éppen a telefonjával volt elfoglalva, beléjük szaladt. A lány szülei meghaltak, neki pedig újra kellett tanulnia beszélni és járni.

 

Címkék