Vigyázzunk értékeinkre a temetőben is

Mindenszentek és a halottak napja időszakában gyakrabban fordul elő gépkocsi-feltörés, zseblopás, kerékpárlopás, a sírokról virágok és koszorúk eltulajdonítása, épp ezért, illetve  a közlekedés megkönnyítés érdekében az Érdi Rendőrkapitányság, az Érdi Polgárőrség és az Érdi Közterület-fenntartó is fokozott jelenléttel készül az érdi Ercsi úti temetőnél. 

Hasonló tartalmaink:

A rendőrség jelenléte segít elriasztani a rossz szándékú embereket: az érdi és környéki temetők esetében ez a tapasztalat – közölte Kürti István. De jó, ha egymásra is odafigyelünk – tette hozzá az osztályvezető. A rendőrség arra is felhívja a temetőlátogatók figyelmét, hogy a tömegközlekedési eszközökön is ügyeljenek értékeikre, irataikra, különösen a fel- és leszálláskor, – ezeket jól zárható felső ruházatukban vagy táskájukban tartsák, a táskát pedig úgy, hogy legyen szem előtt és illetéktelenek ne férjenek hozzá. Ha pedig mégis megtörténik a baj, akkor kérjenek segítséget a legközelebbi rendőrtől, vagy tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107-es és a 112-es telefonszámon.

 

A  Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya is kiadta közleményét a témában, amelyben praktikus tanácsokkal segítik a temetők látogatóit, mit tehetnek az ellen, hogy ne váljanak áldozattá. Az alábbiakban a tájékoztatót közöljük.

Amennyiben tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, különösen a fel- és leszálláskor figyeljen értékeire, a kézi- és válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig tartsa maga előtt!

Az értékeit tartsa táskája és ruházata belső zsebében!

Ne tartsa a bankkártyája mellett a PIN kódját, illetve lakáskulcsát ne tartsa a lakcímére utaló dokumentumok mellett, mert az adatok birtokában az elkövetők további jelentős károkat okozhatnak.

Sírrendezés közben is figyeljen értékeire, táskáját ne hagyja őrizetlenül!

Amennyiben autóval közlekedik, lehetőség szerint őrzött, ennek hiányban jól látható, kivilágított helyen parkoljon. A gépkocsi lezárt állapotáról annak elhagyásakor mindig győződjön meg, bármilyen kevés időre is hagyja el a járművet. Ha van az autóban beépített vagy egyéb mechanikus lopásgátló eszköz, használja azt. Az indítókulcsot és a gépjármű iratait tartsa magánál olyan helyen, amely nem könnyen hozzáférhető.

Ne hagyjon értéket a gépjármű utasterében, különösen a látható helyeken, mert a gépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz! Az elkövetők, a legkisebb érték miatt is képesek feltörni a zárat vagy a gépjármű oldalablakát olyan módszerrel megütni, hogy az hangtalanul szilánkjaira hulljon szét.

Amennyiben a megemlékezés lakóhelyüktől távolabb történik, kérje meg szomszédjait, ismerőseit lakása szemmel tartására és a betörések, besurranások elkerülése érdekében.

Közösségi oldalakon ne tegyen közzé arra utaló információt, hogy el kíván utazni otthonról.

Amennyiben bűncselekmény elkövetésének áldozatává vált tegyen feljelentést személyesen a legközelebbi rendőrkapitányságon, vagy jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es “Telefontanú” zöld számán, a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén!

(forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya)

Címkék