Óriási bulival indult a Márton-nap a Szivárvány ovisoknak

Márton nap, Márton nap, a libák az ólban gágognak!”, harsogta a Csiga Duó és vele együtt a kicsik, akik a Szivárvány Óvoda négy csoportjából érkeztek a Parkvárosi Közösségi Házba pénteken délelőtt, hogy ott aztán az együttes saját dalaira és jól ismert magyar népdalokra bulizzanak egy fergetegeset. Este pedig lámpás felvonulással és terülj-terülj asztalkámmal zárult a nap nemcsak a Szivárvány, de az Erdőszéle Óvoda csöppségei számára is.

DSCN1045A Parkvárosi Közösségi Ház auláját ellepő ovisok fáradhatatlanul utánozták a Csiga Duó által mutatott mozdulatokat, és ropták a közismert magyar népdalokra, gyermekdalokra, illetve persze a duó saját szerzeményeire is.

DSCN1130

A gyerekek a duó irányításával felkutatták a bujkáló Márton papot, ludakat adtak-vettek a piaci forgatagban, csigabiga-vonatoztak egyet, és a közösen mantrázott refrén kapcsán valószínűleg azt is sikerült egy életre megjegyezniük, hogy a “csigabiga szereti a csokifagyit” (reméljük, ezt nem akarják majd a valóságban is letesztelni).

DSCN1077

Kéz, láb itt nem maradt mozdulatlan, a Csiga Duó már a reggeli órákban felpörgette a hangulatot.

DSCN1059

Este az Erdőszéle Óvoda csöppségei gyülekeztek a szüleikkel együtt az óvoda parkolójában, hogy a héten alkotott, libás lámpásaik fényében – , ami a Márton-napi fáklyás felvonulások hagyományaként a jó cselekedeteket szimbolizálja - körmenetre induljanak, egy majdnem igazi lovas Szent Mártonnal az élükön.

DSCN1160

A gyerekek a héten az óvónénik meséiből megismerték Márton pap történetét, aki lovas katonaként egyszer egy koldusba botlott, és hogy ne fázzon, kettévágta köpönyegét, és a koldusra terítette. Aztán álmában megjelent Jézus, már a köpönyeggel a hátán, ami akkora hatással volt rá, hogy kiállt a katonaságból, és pap lett, hogy az embereket tudja szolgálni. Papként gyorsan híre ment, mert mindenkin segített, akin csak tudott, ezért az emberek meg szerették volna választani püspöknek, ő azonban ellenállt: elbújt az ólban a libák közé, ahol viszont a libák gágogásának köszönhetően gyorsan rátaláltak. Minden jó, ha vége jó, a hagyomány szerint így lett végül püspök Mártonból, mesélte el az intézményvezető.

DSCN1154

De persze nemcsak a gyermekek, hanem óvónőik és szüleik is aktív szereplői voltak a Márton-napi történéseknek, mind a dekoráció, mind a lámpások készítésében, és a terülj-terülj asztalkám se terült volna meg, ha előtte gondos kezek nem gyúrtak, sütöttek volna finomságokat.

A körmenet után aztán egy tábortűz várta a kicsiket, hogy köré gyűlve adják elő a héten tanult libás dalokat, mondókákat, végül terülj-terülj asztalkám várta őket, ahol pótolhatták azt az energiát, amit esetleg a sétában és az éneklésben kiadtak magukból. Szofi éppen egy nyalókára vetné magát, amikor megszólítom, azt mondja, neki a tábortűz melletti éneklés-mondókázás tetszett a legjobban, a Száz liba egy sorba kezdetű például nagy kedvence, de élvezte a felvonulást is, és finomak voltak a sütik.

DSCN1141

Farkas László Zsoltné  tagintézmény-vezető elmondta, hogy a szeptemberben nyílt óvodában hagyományt szeretnének teremteni a Márton-napi programokkal. Az Erdőszélébe 128 gyermek jár, a tömeg alapján pedig a jó részük részt is vett a friss óvoda első közös megmozdulásán.

 

Címkék