Környezeti tényezők is befolyásolják a koraszülést

November 17-én a Koraszülöttek Világnapja alkalmából a korábban érkező csecsemők és családjuk tiszteletére borul lilába a város és a kórházak koraszülött osztályai. Az elmúlt években egyre inkább családbarát szemlélettel közelítenek a témához a kórházakban is, igyekeznek a szülőket is támogatni, segíteni, hogy sikerüljön feldolgozni az őket ért traumát.

Hasonló tartalmaink:

Koraszülöttnek nevezzük azt a gyermeket, amelyik a 37. hét előtt érkezik a világra. Világszerte 5-18 százalék között mozog a koraszülött kisbabák aránya. Magyarország ezen a téren középmezőnyben helyezkedik el, körülbelül hazánkban 9 százalék ez az arányszám, tehát a 90 ezer csecsemőből hozzávetőlegesen 8 ezer születik idő előtt. Érden ezek az adatok a korábbi évekhez képest 2017-ben javultak: míg 2016-ban a 696 csecsemőből 48-an, azaz 6,87 százalékuk született idő előtt, addig tavaly a 669 csecsemőből 38-an, azaz a születettek 5,68 százaléka volt koraszülött.

- Az adatok is mutatják, hogy a környezeti tényezők, valamint a várandósság-gondozás minősége nagyban befolyásolja, hogy egy gyermek koraszülöttként jön-e a világra. A magyarországi környezeti tényezők közül főként a dohányzást lehet kiemelni, ami egy terhes nő esetében inkább a passzív dohányzásra értendő – emelte ki a koraszülést előidéző okokat Dr. Gyöngyössy Eszter, érdi házi gyermekorvos.

Az édesanya testsúlya is befolyásoló tényező lehet a koraszülés esetében, de a fertőzések is előidézhetik a gyermek idő előtti megszülését. A hazai gyakorlat szerint az átlagos 40-ből 24 hétre született, de az 500 grammot már elérő magzatot már újszülöttnek tekintjük. Ha a koraszülött csecsemő életjelenséget mutat a születés során, akkor megpróbálják őket megmenteni.

- Minden azon múlik, hogy a kisbaba az első időszakban mennyire tud alkalmazkodni a külvilághoz. A legnagyobb probléma, hogy a koraszülöttek az anyaméhből kikerülve nem tudják a hőjüket fenntartani – ebben segít az inkubátor. Emellett táplálkozási nehézségekkel küzdhetnek, illetve minél fiatalabb a baba, annál inkább felléphetnek légzési nehézségek is. Ha ezeket a tényezőket tudják uralni az első időszakban, akkor sok esetben a koraszülés később sem okoz problémákat – tette hozzá Dr. Gyöngyössy Eszter.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy miután a gyermek hazakerül a koraszülött osztályról, a szülő mindenképpen vigye el az utánvizsgálatokra és érdemes otthon is folytatni a fejlesztést, hogy a gyermeknek később se legyenek problémái az életben.

 

Kép: koranerkeztem.hu

Címkék