Érdi szakács a szakma sztárja
Nyúlgerinc gomba- és füstöltsonka-köntösben, lazac kagylóval, aszalt szilvás, fenyőmagos fürjcomb – többek közt ezekkel az ételekkel ért el harmadik helyezést egy érdi fiatal a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon, amelyen 1600 szakácstanuló indult.
Az érdi Kovács Benjámin Marcell budapesti első és országos harmadik helyezést ért el az áprilisi VIII. Szakma Sztár Fesztiválon. Az iparkamara évek óta megrendezi ezt a versenyt a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulóknak, hogy a fizikai szakmák társadalmi presztízse és vonzereje nőjön. A versenyeket 39 különböző szakmában hirdették meg, és 4600 diák vett részt az elődöntőkben – csak szakácstanulóból 1600 indult. A válogatókba 410 versenyző került be. A budapesti döntőben már csupán 195-en versenyeztek – többezres nézőközönség előtt, hiszen a fesztiválra 15 ezer diák látogatott el.
Az Iparkamara különdíját is elnyerte ezzel a menüsorral
A szakácsverseny döntője több szakaszból állt, egy menüt és háromféle hideg előételt kellett elkészíteniük a tanulóknak – ezeket neves szakácsok bírálták el –, majd szóban kellett válaszolni a vizsgakérdésekre.
– Nagyon sokat készültem, és a tanáraim, kollégáim mindenben segítettek. Tízféle menüt adtak meg előre, ezek egyikét kellett a helyszínen elkészítenem. Az én menüm citrusos édeskömény-saláta volt, ezt követte a konfitált kacsacomb, pirított zöldséges lencsével és polentával, desszertnek pedig piskótatekercs erdeigyümölcs-öntettel. Emellett három hideg előételt készítettem, saját elképzeléseim szerint.
Elsőként gravlax lazacot készítettem zöldfűszeres Szent Jakab-kagylóval, málnaecetben marinált céklával, és sós citrommal ízesített római salátával. Másodikként nyúlgerincet gomba- és füstöltsonka-köntösben; aszalt szilvás, fenyőmagos fürjcombot, vajas fürj-rilette-tel, körteszőnyegen, gyömbéres karalábéval töltött koktélparadicsommal és cukkinitekerccsel.
A harmadik hideg előételem pedig parajos, karottás csicseriborsó „mille feuille” (sütemény) volt, korianderes bulgurral töltött hagymával és salátakavalkáddal, mézes-boros pisztáciával – sorolta a fővárosi Dobos C. József Szakközépiskola végzős tanulója, aki az országos harmadik mellett megkapta a fővárosi iparkamara különdíját is, mivel Budapesten első helyezést ért el.
Franciaországban tanulhat tovább
Kovács Benjámin Marcell tanulóidejét a Gellért Szállóban tölti, ahol június elsejével munkába áll – szeptemberig. Eredményének köszönhetően ugyanis 2 évig ösztöndíjjal tanulhatja a szakmát Franciaországban.
– Úgy érzem, a francia szakácsbizonyítvány hatalmas lökést ad majd. Ráadásul ezt az alapképzést kétszer két éves továbbképzés követi, ami olyan, mintha doktorit végeznék. Franciaországi tanulmányaihoz persze még meg kell tanulnia a nyelvet, de bízik abban, hogy az már igazán nem esik majd nehezére.
Ádám Katalin (Érdi Újság)
Ifjú szakácsmesterünkkel az Érd FM Hétvége című műsorában Nagy Emese készített interjút. Hallgassa meg a beszélgetést!