Kiállítás II. János Pál pápa életéről

vlcsnap-2015-10-20-18h16m17s161A tíz éve elhunyt II. János Pál pápáról tekinthettek meg az Érdi Galériában kiállítást a hétvégén. Az Érdi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat által létrehozott tárlat a néhai pápa fiatalkori barátjának képein keresztül idézi fel a huszadik század valamint a katolikus egyház egyik legnagyobb alakját.

Mint azt utólag sokan megfogalmazták, 1978. október 16-a egy sorsfordító nap volt a világtörténelemben. A katolikus egyház ekkor választotta pápává a lengyel Karol Wojtylát, aki II. János Pál néven 2005-ben bekövetkezett haláláig nem csak a keresztény katolikus egyház átalakulásában játszott jelentős szerepet, hanem tevékenysége és gondolatai sok más világi folyamatra is hatással volt.

A pápaválasztás évfordulója kapcsán gondolta úgy a helyi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, hogy egy, az egyházfő életét bemutató kiállítással emlékezik meg az időközben szentté avatott II. János Pálról.

Zsille Gábor, költő előadásában elmondta, hogy eddig II. János Pál pápáról készült a legtöbb fotó a történelem során. Ennek a rengeteg fotónak egy részét, pedig Karol Wojtyla fiatalkori barátjának, az eredetileg orvos Gabriel Turowskinak köszönhetjük, aki a jó kapcsolat révén sok olyan élethelyzetben is fényképezhetett, ami másoknak nem adatott meg. Ezekből a képekből állt össze a mostani vándorkiállítás anyaga, amit a Lengyelországban hosszabb ideig megforduló Zsille Gábor nyitott meg.

A – többek között – József Attila-díjas költő jó hangulatú előadásából a résztvevők természetesen egyéb érdekességeket is megtudhattak II. János Pálról életéről és munkásságáról.

Would you like to replay the video?
Címkék