Folklór és gasztronómia
Káposztás, de nem rétes, kalács, de nem kakaós – mi ez? Aki járt már a Sóskúti Szlovák Önkormányzat által szervezett Kapusztnyik Gasztronómiai Fesztiválon, az tudja: ez bizony a hagyományos, szlovák, káposztával töltött tészta. A sóskúti Andreetti iskolában tizenkettedik alkalommal rendezték meg szombat délután a Kapusztnyik Fesztivált.
Sóskút két gasztronómiai fesztivált is rendez egy évben: télen a trubelkát (ez egy krémes, édes, jellegzetes sóskúti sütemény) kóstolhatjuk meg, nyáron pedig a kapusztnyikot, ezt a káposztával töltött, hagyományos szlovák finomságot. A Sóskúti Szlovák Önkormányzat szerette volna feléleszteni a régi hagyományokat, ezért rendezte meg annak idején a Kapusztnyik Gasztronómiai Fesztivált, ami egyben sütőverseny is volt – és a kezdeményezés olyan népszerű lett, hogy már tizenkettedjére rendezték meg, önkormányzati támogatással.
A kapusztnyik készítését az idősektől tanulták, tanulják el a fiatalok, és láthatóan egyre többen készítik ezt a hagyományos finomságot, hiszen rekord számú résztvevő nevezett a szombati sütőversenyre – nem volt könnyű dolga a zsűrinek, míg végigkóstolta a huszonötféle kapusztnyikot. A nyertes kiválasztásánál figyelembe vették nemcsak a sütemény kinézetét, hanem azt is, milyen a tölteléke, ízesítése.
Nemcsak a huszonöt sütőasszony izgulhatott ezen a napon, hanem a fellépők is: az iskola néptánccsoportjának ugyanis ez nem csupán egy fellépés, hanem egyben vizsgaelőadás is volt. Színpadra lépett a Sóskúti Ifjúsági Fúvószenekar, a biatorbágyi Szakály Mátyás Férfikórus, és több tánccsoport is érkezett a gasztronómiai fesztiválra, amely este a Góbé együttes koncertjével végződött. Nem maradhatott el a kézműves vásár, és gyermekprogramokból sem volt hiány ezen a délutánon.
Aki lemaradt a Kapusztnyik Fesztiválról, otthon is megpróbálkozhat a sütemény elkészítésével – a titok az, hogy a kelt tészta vékony legyen, jó sok töltelékkel pakoljuk meg, és persze az ízesítés sem mindegy. Az interneten több receptet is találunk, mi most egyet közlünk a sok közül – ezt a Pilisi Értéktár Bizottság honlapján leltük:
Kapusztnyik
Tészta:
- 1. kg. liszt
- 3.5 dl tej
- 17 dkg cukor
- 10 dkg zsír
- 0.5 dl olaj
- 2 tojás
- 1. élesztő
- csipet só
Töltelék:
- 2 kg fehér káposzta
- őrölt bors