Érdet megkímélte az éjszakai vihar

Érden és környékén nem okozott nagy károkat a péntek esti, éjszakai vihar, a megyében összesen négy alkalommal riasztották a katasztrófavédelmet – értesültünk. Ugyanakkor az ország többi részében embereknek kellett elhagyni házaikat, és egy kidőlő fa négy ember életét oltotta ki.

Hasonló tartalmaink:

Pest megyében négy alkalommal riasztották a tűzoltókat a vihar okozta károk miatt péntek éjjel – mondta el érdeklődésünkre Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.
– Budaörsön egy aluljárót elöntött a hirtelen lezúduló csapadék, egy autó elakadt a vízben, és a tűzoltóknak kellett kihúzniuk. Szigetszentmiklóson egy leszakadt, a forgalmat akadályozó faágat kellett eltávolítaniuk a kollégáknak, Albertirsán villámcsapás miatt megsérült az elektromos hálózat, Ócsán szintén egy fát kellett eltávolítani – ismertette a négy esetet a tűzoltó százados, aki kérdésünkre elmondta azt is: elöntött udvarokról, épületekről mostanáig nem kaptak jelzést.

Az éjszakai, hajnali heves esőzések és vihar nyomán az országban több közúti szakaszon is korlátozást kellett bevezetni vízátfolyás és fakidőlés miatt – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat reggel az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető közölte: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hollóstető és Lillafüred közötti úton a 41-es kilométernél két fa dőlt az úttestre, csak nagy kerülővel Bélapátfalva, illetve Miskolc felé lehet kerülni. Pest megyében, Budaörsön a Repülőtéri út és a Kamaraerdei út közötti utat a két körforgalom között le kellett zárni, mert a vasúti aluljárót elöntötte a víz. Vas megyében a heves esőzések miatt több alsóbbrendű úton is korlátozás van érvényben, a Szőce-Őrimagyarósd összekötő út, a Felsőbagod-Őriszentpéter összekötő és a gasztonyi bekötőút egy szakaszát, a Szombathely állomáshoz vezető utat, a nemesmedvesi és a csákánydoroszlói bekötőutat, valamint a Felsőmarác bekötőutat vízátfolyás miatt kellett lezárni.

Vas megyében tizenhárom ingatlanból negyven embert telepítettek ki és helyeztek el ideiglenesen a helyi művelődési házban a Vas megyei Hegyhátszentjakabon, mert az éjszaka hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső miatt a Vadása tórendszernél a két tavat elválasztó védműnél több helyen megcsúszott a föld, suvadások keletkeztek – közölte  szombaton reggel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője. Az érintettek azóta visszatérhettek otthonukba, a védművet megerősítik.

Dombóváron négy ember életét vesztette, amikor fa dőlt rá egy személygépkocsira péntek este. A katasztrófavédelem jelentése szerint egy negyven méteres fa dőlt rá egy autóra, amelyben öt ember utazott. Négyen közülük életüket veszítették. Tolna megyében heves vihar volt, leszakadt faágak és elektromos felsővezetékek miatt riasztották a tűzoltókat az ország délnyugati részén átvonuló zivatar miatt. Bonyhádon úttestre dőlt fa miatt volt riasztás, Dombóváron, a Fő utcában faág dőlt az úttestre, a villanyvezeték is leszakadt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki szombatra a várható heves zivatarok miatt: mint honlapjukon írják, napközben és este dél, délkelet felől több hullámban, összességében több helyen (súlypontjával keletebbre helyeződve, de legkisebb valószínűséggel északkeleten) várható zivatartevékenység. Heves zivatarokra is számítani kell, főként az ország délkeleti, déli felén. Ezek környezetében viharos, illetve károkozó széllökés, és akár nagy méretű jég is előfordulhat. Helyenként felhőszakadás  is valószínű.

Vasárnap a délutáni óráktól elszórtan várható zivatarok kialakulása (legkisebb eséllyel északon és a középső országrészben). A zivatarokat szélerősödés, felhőszakadás és jégeső kísérheti. Heves zivatar kialakulására is van esély, erre legfőképp a Tiszántúlon, valamint a keleti határvidéknél lehet számítani. Ezeken a területeken a szél viharossá fokozódhat, és nagyobb méretű jégszemek is előfordulhatnak a zivatarok környezetében.

ÉrdMost összeállítás, forrás: ÉrdMost, MTI, Országos Meteorológiai Szolgálat. Fotó forrása: BM OKF, archív

Címkék