Decemberben megkezdődött az érdi dr. Romics László Egészségügyi Intézményben a 45-65 éves hölgyek emlőrák-szűrése, ugyanis ez a korosztály a legveszélyeztetettebb. Az időben elvégzett mammográfiai vizsgálat életmentő lehet, azonban egyelőre kevesen jelennek meg a vizsgálatokon.

Hasonló tartalmaink:

A statisztika szerint minden 10-11 nő közül egynél kialakul emlőrák az élete során. A mammográfia vizsgálat azt a célt szolgálja, hogy a nők leggyakoribb daganatos megbetegedését az emlőrákot korai szakaszában felismerjék, és így jó eséllyel gyógyíthassák.
Érden, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben december 1-je óta úgynevezett behívásos rendszerben működik a szűrés, elsőként a 45-65 év közötti korosztályt szólítják meg, ugyanis ennél a korosztálynál fordul elő leggyakrabban az emlődaganat.

Az elmúlt két és fél hónap tapasztalata az, hogy igen kevesen éltek eddig a lehetőséggel, a meghívottaknak csak egy töredéke jelent meg a szűrővizsgálaton.

Sokan attól tartanak, hogy egy fájdalmas eljárásról van szó. Dr. Szabó Éva elmondta, hogy természetesen nem kellemes érzés, de nem is jár elviselhetetlen fájdalommal.

A doktornő arról is beszámolt, hogy a 45-65 év közötti hölgyeknél akkor is el kell végezni a vizsgálatot, ha semmilyen panaszuk nincs, azok a hölgyek pedig akik nem tartoznak bele ebbe a korosztályba, de panaszuk van, beutalót kérhetnek orvosuktól.

mammo4

A főorvos végül az önvizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet, fontos, hogy felismerjük testünk jelzéseit, és bármi gyanúsat észlelünk, azonnal forduljunk szakemberhez.

Címkék