Véradás – új helyen

Február 25-én a Magyar Vöröskereszt Érdi Szervezete véradást tartott. Az eseményre a rutinos véradók mellett, első véradók is jelentkeztek, segítve ezzel a bajbajutottakon. A szervezők 11 órától 19 óráig várták a véradókat.

Hasonló tartalmaink:

A Szepes Gyula Művelődési Központban egy rendezvény miatt nem tudták megtartani a véradást, így új helyszínen, egy autós iskola oktatótermében várták a véradókat a szervezők.  Az év többi lakossági véradásának azonban már ismét a Szepes Gyula Művelődési Központ ad otthont.

Janzsó Mónika, a Magyar Vöröskereszt Érdi Szervezetének területi vezetője arról is beszámolt, hogy a rutinos véradók mellett, mindig feltűnnek új véradók is, akik segíteni próbálnak a bajbajutottakon. Néha előfordul, hogy a helyszínen derül ki,  nem alkalmas a jelentkező arra, hogy vért adjon.

A véradáskor mindössze 4,5 dl vért vesznek le, általában a benne levő plazmával és sejtekkel (teljes vér), de lehet csak plazmát illetve vérlemezkét is adni. Teljes vért, nők évente 3, férfiak 5 alkalommal adhatnak. Teljes véradások között legalább 56 napnak el kell telnie. Vérlemezke, illetve plazma hetente kétszer is adható.

A következő lakossági véradásra május 27-én kerül sor a Szepes Gyula Művelődési Központban. Sokan panaszkodtak, hogy csak munka után tudnának menni, a szervezett véradás pedig 3-4 óra körül véget ír, így hosszabbított nyitvatartással, este hét óráig várják majd a véradókat.

Címkék