Koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek az érdiek az 1848-as forradalom és szabadságharcra  szombat délelőtt. Ünnepi beszédében Aradszki András országgyűlési képviselő arra figyelmeztetett: “Ha van közöttünk egyetértés, akkor nem üthet rést ezen a magyar falon semmiféle más jellegű, múltat idéző, magának nevet sem találó ‘összefogás’, nem szivároghat be a korrupció és a közösségrombolás demagóg szelleme.”

Hasonló tartalmaink:

 

Délelőtt 10 órakor lengyel testvérvárosunk, Lubaczów polgármester asszonya, a pártok érdi képviselői és a civil szervezetek helyeztek el koszorút az érdligeti 1848-as emlékműnél, majd a Szepes Gyula Művelődési Központban folytatódott az emlékező ünnepség. A megjelenteket T. Mészáros András polgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta: ” A mai nap tisztelet a bátraknak, akik kiálltak és fáradhatatlanul dolgoztak azért, amiben hittek. A forradalmi napokat ugyanis kemény és felelős munka, bátor törvénykezés és bátor kormányzás követte. A mai nap tisztelet a bátraknak, akik saját kezükbe vették a nemzet sorsát, még ha magukra is irányították azok haragját, akik addig a kezükben tartották a magyarokat. A mai nap tisztelet a bátraknak, akik békésen, fegyver, erőszak és gyűlölködés nélkül vívták ki Magyarország szabadságát és önbecsülését, amelynek ereje annyira megrendíthetetlen, hogy nemcsak 1848 tavaszára volt elég, de azóta is, minden évben az ő bátorságukból gyűjtünk erőt.”

 

Ezt követően Szersén Gyula színművész Gyurkovics Tibor versét szavalta, majd Aradszki András országgyűlési képviselő lépett a pódiumra. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt négy esztendőben hihetetlen változásokon ment keresztül ez az ország. “Most már nem lázadással, követelésekkel és fegyverrel, hanem a demokrácia játékszabályai szerint fejeztük ki elégedetlenségünket az uralkodó politikai és gazdasági irányzatokkal, és olyan országgyűlést és kormányt segítettünk meggyőző többséggel hatalomra, amely törvényes eszközökkel érvényesíti nemzeti érdekeinket. Az elmúlt évek sokszor sorsdöntő harcait megvívtuk, és győztesen kerültünk ki belőlük. Az új kormány a nemzeti együttműködés mottójául 1848 jelszavát választotta: „Legyen béke, szabadság és egyetértés.” Hála a magyarok bölcsességének és a kormány bátor talpraesettségének, most már az egyetértést sem sikerült meghiúsítaniuk az ellenérdekelt külföldieknek. Voltak ugyan próbálkozások a nemzetidegen szocialisták és liberálisok részéről, amelyek többször a hazaárulásig mentek, hogy megbénítsák a magyar vezetést, azonban egységes állásfoglalásunk és tömegeket megmozgató kiállásunk (gondolok itt a békementekre), vagyis az egyetértés megálljt parancsolt a néha drasztikus és antidemokratikus nyugati beavatkozási kísérleteknek. Vagyis megvalósult 1848 egyik követelése: „Felelős minisztériumot Buda-Pesten.” Végre valóban a nemzetnek felelős kormányunk van.”

 

A beszédet követően került sor a város rangos díjainak átadására.

Az “Érd Városáért” kitüntetés Városi Zsuzsa pedagógus, az “Érd Város Életmű Díját” Horváth Kinga tanárnő, az “Érdi Tudományos Díjat” pedig Dr. Szerényi Gábor kapta.

 

fotók: Boros Sándor

 

Címkék