1993 óta április 10. a Nemzeti Rákellenes Nap. Ez alakomból dr. Karácsony István onkológust kérdeztük többek között a daganatos betegségek gyakoriságáról, kialakulásáról, valamint megelőzéséről.

Hasonló tartalmaink:

 

Európai viszonylatban Magyarország a daganatos megbetegedések tekintetében, élen jár. Hazánkban a szív és érrendszerei betegségek után a rák a második leggyakoribb halálok. A bélrendszeri daganatos megbetegedések száma az elmúlt években megtöbbszöröződött, így ma ez az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés, de igen gyakran diagnosztizálnak emlő, -illetve tüdőrákot is. Az általunk megkérdezett szakember azonban jó hírekkel is szolgált.

Dr. Karácsony István onkológus elmondta, egyre több jel mutat arra, hogy a genetikának komoly jelentősége van a kialakulás szempontjából. Persze biztos recept nincs arra, hogy kerülhető el a sok esetben gyilkos kór, de sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük ennek esélyét. A dohányzás mellőzését talán mondanunk sem kell, de hasonlóan fontos volna a szénhidrátok visszaszorítása is. Ma elfogatott és ismert tény a vitaminok, illetve az antioxidánsok bevitelének jelentősége, és természetesen nem elhanyagolható a rendszeres mozgás sem. Ha mégis megbetegszünk, rettentően fontos a pozitív gondolkodás, hinnünk kell abban, hogy ha akarjuk, le tudjuk győzni a kórt. Ez nagyban hozzájárulhat gyógyulásunkhoz. Az onkológus arról is beszámolt, hogy a daganatos betegségek gyógyításában, fontos előre lépés az egyénre szabott kezelés.

 

Would you like to replay the video?

 

A szakember végül elmondta, bármiféle áttörés lenne a rákgyógyításban, a megelőzés fontossága, akkor sem szorulhat háttérbe.

 

 

Címkék