Itt az iskolaszünet, a nagy szabadság, ami akkor jó – a gyereknek és a szülőnek is –, ha programok tarkítják, és lehetőleg mozog is a gyerek, nemcsak a számítógép, a tévé előtt ül. Sajnos, kevés az olyan család, amelyik tíz hét nyaralást megengedhet magának (jó, ha tíz nap összejön), így a legtöbb szülő táborok után néz. Az Érdi Újság nekik kíván segíteni az érdi intézmények által kínált lehetőségek bemutatásával.

Hasonló tartalmaink:

 

 

Vakáció – a diákok egyik legkedvesebb szava. És gyakran a szülők réme, legalábbis a még felügyeletet igénylő alsó tagozatosok esetében, hiszen a nyári szünet jóval hosszabb, mint a szülők szabadsága. És ha az egyik szülő otthon is van a kistestvérrel, vagy van hadra fogható nagyszülő, az sem elég – a gyereknek kell az élmény, a kaland, különben jön a „gépezés”, a tévé, az unalom… Aki teheti, az ilyen nemszeretem helyzeteket azzal védi ki, hogy a gyereket egy-két hétre táborba küldi. A választék nagy, itt Érden is – ki-ki választhat a gyerek érdeklődésének, no meg a család pénztárcájának megfelelőt. Ebben próbálunk némi segítséget nyújtani összeállításunkkal – ezen a héten az érdi intézmények által szervezett napközis táborokból nyújtunk át egy csokorra valót.

 

Városi napközis tábor

 

Az érdi iskolásoknak szervezett, és az önkormányzat által támogatott napközis tábor évek óta igen népszerű a gyerekek és szülők körében. Nem véletlenül: térítési díj nincs, csupán az étkezésért kell fizetni, heti ötezer forintot. A Favágó utcai tábort idén – csakúgy, mint tavaly – a Teleki iskola tanárai tartják; a programot úgy állították össze, hogy azok számára is élményt nyújtson, akik több hetet töltenek el velük. A játékokat, foglalkozásokat minden héten más mese köré szervezik, ahogy a kirándulásokat is. Nonn Ilona táborvezető lapunknak hangsúlyozta: bár a tábor a szülőknek ingyenes, a napközi nem gyermekmegőrző – a szervezők a sokféle programmal arra törekednek, hogy minden gyerek megtalálja a neki való szórakozást.

 

A tábor június 23-tól augusztus 15-ig tart. A jelentkezési lap a Teleki iskola honlapjáról letölthető, illetve az érdi általános iskolákban is kérhető. A kitöltött dokumentumot az Intézményi Gondnokságon lehet leadni, itt kell befizetni az étkezés díját is. (Részleteket az 13. oldalon található tájékoztatóban olvashatnak.)

 

Parkoló program

 

Az érdi Szociális Gondozó Központ és tagintézményei hatodik alkalommal szervezik meg a nyári szabadidős Parkoló programot. Június 23-tól augusztus 22-ig kedden, csütörtökön és pénteken az érdi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda klubhelyiségeiben várják a gyerekeket, illetve fiatalokat (korhatár nélkül) reggel tíztől délután két óráig, szerdánként pedig Diósdon kínálnak kikapcsolódást a gyerekeknek. Az ingyenes programokra kicsiket és nagyokat egyaránt várnak; nem kell előzetesen jelentkezni, mindenkit szívesen látnak a kézműves foglalkozásokon, városi sétákon, kirándulásokon, közösségi programokon. Mint a Parkolót vezető Rákosi Aglájától megtudtuk, a velük vakációzó gyerekek idén nyáron megismerkedhetnek a szerepjátszással is. Bővebb információt a gyerekek (és szüleik) június 10-től az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda munkatársaitól kaphatnak.

 

Táborozz a Múzeumban!

 

Tíz-tizennégy éves gyerekeknek rendezi meg immár hagyományos napközis táborát a Magyar Földrajzi Múzeum. A július 7-11. közötti táborba azokat várják, akik érdeklődnek a természet, illetve a földrajz iránt, és szeretnek gyalogolni – a madáretető-készítés, illetve múzeumi nap mellett ugyanis bakonybéli kirándulás, Beliczay-szigeti séta és a Pál-völgyi-barlang megtekintése vár a gyerekekre, emellett gyermekvasutazás, csillagda-látogatás is szerepel a programok között (nem beszélve a tábortűzről, ami nélkül talán nincs is valamire való tábor).

 

Mint Mácsai Anettától, a tábor szervezőjétől megtudtuk, a programokat úgy állították össze, hogy a természetismereten, földrajzon kívül a környezetvédelem és a helyi értékek is szerepet kapjanak. Összesen tizenöt gyermeket várnak a napközis táborba – május végéig már tízen jelentkeztek. A gyerekek mellett három kísérő vesz részt a kalandos programokban, amelyek reggel 8-tól délután 4-ig (kirándulások esetében akár tovább is) tartanak. A részvételi díj 22 ezer forint, ami tartalmazza az ebédet, illetve egy-egy fagylatot, nyalánkságot minden nap. Jelentkezni a múzeumban lehet, itt fizethetik be a szülők a táborozás összegét is (általában a tábor előtt három héttel). A teljes program megtalálható a Magyar Földrajzi Múzeum honlapján.

 

Nyári úszótábor

 

Az Érdi Tanuszodában negyedik alkalommal rendezik meg a kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak egyaránt szóló nyári úszótábort. Az első turnus június 16-án indul, az utolsó augusztus 1-jén zárul. A reggel nyolctól délután négyig tartó napköziben délelőtt és délután 60-60 percet úsznak a gyerekek, emellett sport-, rajz- és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.

A tábor helyszíne részben a tanuszoda, részben a Gárdonyi iskola udvara és tornaterme.

 

Egy hét 18000 forintba kerül, ez tartalmazza az ebéd és az uzsonna árát is. Testvérek esetén a második (illetve harmadik) gyermeknél kedvezményt adnak, így nekik egy hét 15500 forintba kerül. Ugyanezt biztosítják azoknak a gyerekeknek is, akik két turnusnál többet töltenek el a nyári úszótáborban – tudtuk meg Fülöp Henriett szervezőtől, akinél eddig minden turnusra már körülbelül tíz-tíz gyermek jelentkezett.

 

– A táborozó gyerekek száma turnusonként változik; tavaly volt példa húsz gyerekre, de ötvenre is. A tábor szintfelméréssel indul, így a gyerekek a tudásszintjüknek megfelelő csoportokban úszhatnak – mondta Fülöp Henriett, aki úgy tapasztalja, hogy a táborozók többsége 6-10 éves, de minden turnusban vannak négyévesek is.

 

A nyári úszótáborra Fülöp Henriettnél lehet jelentkezni; a díjat is nála fizethetik be a szülők, hétfőnként délután négy és negyed hat között a tanuszodában.

 

Ádám Katalin

(Érdi Újság)

 

 

 

Címkék