Zöld lámpa a logisztikai és az infrastruktúrát, innovációt, fenntartható fejlődést erősítő projektek előkészítésének. Pest megyei, valamint az ország egészére kiterjedő befektetések és nagyprojektek előkészítéséről, a helyi együttműködések támogatásáról egyeztetett a Pest Megye Önkormányzata, valamint a Kínai Kereskedelmi Minisztérium Befektetést Elősegítő Igazgatóságának Európai Hivatala (CIPA).

Hasonló tartalmaink:

 

Az egyeztetés szorosan követi a Kínai Népköztársaság, valamint a Kelet-, kelet-közép európai országok közötti többoldalú együttműködést, melynek célja a régió és Kína gazdasági kapcsolatainak fejlesztése; június hónap első felében került sor Ningboban a Kína-Kelet-Közép-Európa gazdasági és kereskedelmi együttműködés csúcstalálkozójára, ahol 16 közép- és kelet-európai ország és Kína gazdasági és kereskedelmi kormányzati vezetői két napig tanácskoztak a közös programok és projektek fejlesztéséről. A csúcstalálkozón a magyar kormányt Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos képviselte. A CIPA a csúcstalálkozón megszületett eredményekkel összefüggésben megkezdte a kínai támogatással és/vagy részvétellel megvalósítható projektek felkutatását, beleértve a települési és térségi szintű kezdeményezéseket.

 

A június 25-én tartott megbeszélésen dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Önkormányzatának elnöke és Szabó István, a megyei önkormányzat foglalta össze a régió és azon belül Pest megye erősségeit és fejlesztési lehetőségeit az egyes iparágakban, valamint ígéretes technológiák és fejlesztési területek vonatkozásában. Külön is bemutatásra kerültek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér térségét érintő fejlesztési elképzelések, lehetőségek; a települések terveit, gazdasági és területi adottságait Pápai Mihály, Gyál polgármestere és Tábori Ferenc, Vecsés Város alpolgármestere ismertették. Szabó István a Pest Megye Önkormányzata által vezetet SOLANOVA klaszter komplex passzívház-technológiát és értékláncot átfogó program megvalósításában elért eredményeket osztotta meg a kínai delegáció tagjaival.

 

Zhang Kun – a CIPA európai igazgatója – üdvözölte a kapcsolatok erősítése érdekében tett erőfeszítéseket, és a jövőre vonatkozó terveket, amelyek találkoznak a kínai befektetési és partnerségi prioritásokkal. Különösen ígéretes, a kínai fél részéről javasolt területek között is kiemelte az infrastrukturális nagyprojektek, innovációs központok létesítését, energiahatékonyságot támogató kezdeményezések közös szervezését, valamint az együttműködést a logisztika fejlesztésében, mely tekintetben meglátásuk szerint Pest megye különösen jó adottságokkal rendelkezik. Magyarország számára is fontos eredmény, hogy a CIPA európai központjának Magyarországot választották, amely mindenképpen mutatja a bizalmat és a keleti nyitás politikájának elismerését, és megalapozhatja a további együttműködést a közös programok és projektek fejlesztésében.

 

forrás: pestmegye.hu

 

 

Címkék