T. Mészáros András polgármester vezetésével érdi delegáció látogatott lengyel testvérvárosunkba, Lubaczówba november 11-én, a lengyel függetlenség nemzeti ünnepére. Díszvendégként elmondott köszöntőjében Érd polgármestere a lengyel-magyar barátságról, a két nemzet szabadság iránti elkötelezettségéről beszélt.

Hasonló tartalmaink:

 

 

Lengyelországban november 11-e az egyik legfontosabb állami ünnep: 123 évig tartó megszállás után, 1918-ban ezen a napon nyerte vissza függetlenségét az ország.

 

Érd testvérvárosa, Lubaczów is nagyszabású rendezvénnyel ünnepli ezt a napot minden évben, s immár hagyomány, hogy ezen Érd polgármestere is beszédet mond.

 

A polgármester mellett ebben az évben Bács István alpolgármester, Antunovits Antal és Mórás Zsolt önkormányzati képviselő volt tagja a delegációnak.

 

A város főterén elmondott beszédében T. Mészáros András kiemelte: 1918-ban – 123 éves szünet után – Lengyelország ismét szabad, független és egységes állam lett. Legnagyobb ünnepe ez Lengyelországnak. Azt azonban talán nem mindenki tudja a jelenlévők közül, hogy Magyarországon is évről évre megünneplik városaink a lengyel függetlenség napját: Budapesttől Veszprémig, Érdtől Miskolcig emlékeznek a magyarok e dicső napra. Ennek oka pedig igen egyszerű, és ezt az okot az egyik legszebb magyar szó írja le mindennél érthetőbben. Ez a szó pedig a barátság.

 

T. Mészáros András Senecát idézve úgy fogalmazott: jó sors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat. „Ennek egyik leginkább nyilvánvaló bizonyítéka a magyar és a lengyel nemzet közötti barátság. Ezt az igaz barátságot csak azok érthetik, akik éltek már elnyomásban. Csak az a nemzet értheti e hitet, amelynek történelmi keresztútjait a szabadságért életüket áldozó mártírok sírhantjai kísérik. A két nemzet barátsága szabadságharcokban, békés és háborús időszakokban, diktatúrák elnyomása alatt, nagyhatalmak által szétszabdalt országok között is élő tölgyként magasodott. Lengyel és magyar egyaránt megélte a felosztottság és a zsarnokság rémét, ahogy mindkét nemzet megélte a szabadság mámorát is. A lengyel nép függetlensége minden szabadságszerető ember számára erőt és reményt ad. Erőt ahhoz, hogy ha kell, küzdjünk, ha kell, odafigyelve megőrizzük ezt a függetlenséget és reményt az elnyomatás időszakában.”

 

Érd polgármestere hangsúlyozta: a lengyel nép hivatalosan 123 éven keresztül nem volt független, lelki függetlenségét azonban egyetlen másodpercre sem adta fel e több mint egy évszázad alatt. „Mert egy lélekben szabad nemzetet soha, egyetlen pillanatra sem lehet elnyomni. Tudja ezt minden lengyel ember, ahogy tudjuk mi, magyarok is. Ez az, amit az elnyomók soha nem értenek meg. Mert a szabadság iránti vágy kitéphetetlen gyökerekkel él a szívekben. És eljön, mindig eljön az a nap, amikor e sokaság tagjai egyszerre érzik dobbanni a szívüket.”

 

A beszédét követően T. Mészáros András egy magyar és egy érdi zászlót ajándékozott Lubaczównak.

 

Az ünnepség előtti napon T. Mészáros András polgármester és Bács István alpolgármester a jaroslawi apátságban megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc emléktábláját.

 

 fotók: Boros Sándor

 

 

Címkék