“Fontos, hogy tovább építsük a város vízelvezető rendszerét!”

Közös sajtótájékoztatót tartott T. Mészáros András polgármester és Simó Károly alpolgármester szerdán a Polgárok Házában, annak apropóján, hogyan áll az érdi csapadékvíz-elvezető rendszer építése. A mintegy 9 milliárd forintos beruházás tavaly kezdődött. Jelenleg 30%-os készültségnél tartanak, és várhatóan 2019 végére fejezik be. 

Hasonló tartalmaink:

davBrutális vihar csapott le az országra múlt kedden, Érden még a Gárdonyi iskola tetejét is letépte a szél, de több Pest megyei városban, például a szomszédos Százhalombattán is rendkívüli helyzetet okozott a hirtelen ránk zúduló csapadék, olyannyira, hogy a Summerfest nyitógáláját el kellett halasztani, a külföldi táncosok a nagyáruházba menekültek az eső elől.

Simó Károly alpolgármester a sajtótájékoztató legelején leszögezte, hogy ezt a mennyiségű esőt semmilyen vízelvezető rendszer nem lett volna képes azonnal elvezetni.

- Ezért is fontos, hogy a Batthyány Program és a Modern Városok Program keretében az egyik legfontosabb beruházási cél a város vízelvezető rendszerének fejlesztése, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy a rendszer még nincs kész! Egyes részei készültek el, ezért téves az az állítás, hogy a már elkészült rendszerrel bármi gond lenne – húzta alá. Elmondta: a most folyó beruházások kb. 30%-os készültségnél tartanak, 2017-ben kezdődtek és 2019 végére fejeződnek be.

- Sajnálatos módon ez a kb. 9 milliárd forint, amit most erre tudunk fordítani, csak arra elég, hogy a legkritikusabb részeit el tudjuk kezdeni a rendszer kiépítésének. Amint azt korábban is elmondtuk, még legalább kétszer ennyi pénz (kb. még 20 milliárd forint) kellene ahhoz, hogy a város minden részén meg lehessen oldani a problémát – emelte ki Simó Károly.

Az alpolgármester hozzátette: megértik, hogy az elmúlt heti esőzésnél mindenki a saját utcájában levő problémát szeretné elsőként megoldani, de a rendszerek kiépítéséhez több tízmilliárd forint és sok idő kell, amíg eljutnak a felsőbb részeken levő utcákba is. Felháborítónak nevezte azokat a sajtóorgánumokat, amelyek ezt a nem mindennapi szituációt használták arra, hogy az érdieket hergeljék.  - Mélyen elítéljük azokat a szakmaiatlan megnyilvánulásokat, a magukat szakembernek tartó politikai szerencselovagok riogatását, akik egy el sem készült rendszerre azt mondják, hogy nem működik jól. Türelmet kérünk mindenkitől amíg épül a rendszer, sajnos a szélsőséges időjárás tud gondokat okozni – mondta.

Simó Károly ezután felsorolta azokat a helyeket, ahol jelenleg is dolgoznak és építik a csapadékvízelvezetés. A keleti oldalon már elkészült az Eperfa utca, Cseresznyefa utca, Ébenfa utca, Vincellér utca, Ürmös utca vízelvezetése. Kapacitás bővítés történt a Fürdő utcában és Alsóvölgyi úton. Új elvezető rendszer épült és kapacitás bővítés történt a Béla utcában, Emil utcában, Bernát utcában, illetve a Riminyáki út egy részén (ezt kell még folytatni). Folyamatban van a Papi Földeknél az árvízvédelem céljából a tározó építése, valamint további kapacitásbővítés van a Zagyva utcában, Csaba utcában, Riminyáki úton.  Vízelvezetési munkálatok folynak a Szövő utcában, a Folyondár utca felső szakaszán, az Alsóerdősor utca keleti végén és hamarosan kezdődik a Melánia utca, Antal utca, Diósdi út rendszerének bővítése is.

A nyugati részen elkészült a Kolozsvári utca, valamint a Tárnoki út a Szent István úttól nyugatra, amely részben tehermentesítette a Szent István utat és a madár nevű utcákat. Folyamatban van a Lőcsei úton a kapacitásbővítés és a közmű kiváltások után épülni fog a rendszer a Szovátai úton, de hamarosan kezdődik a Tárnoki út végétől a mezőn keresztül a Berki árok irányába a levezető rész építése és tervezve van a Kalotaszegi úton a kapacitás bővítés illetve a túlfolyók építése. Az alpolgármester végül kiemelte, hogy az egész városra nézve elkészült az a „mesterterv”, amelynek alapján, ha megvan a szükséges pénzügyi forrás, akkor lehet folytatni a munkálatokat.

T. Mészáros András polgármester az Érdi Napok programjaira hívta fel a figyelmet, valamint elmondta hogyan kapják meg a rezsicsökkentést a fával és szénnel fűtők. Az érintetteknek október 15-ig kell bejelenteniük támogatási igényüket a helyi önkormányzatoknál. A kormány a szükséges pénzügyi forrást az önkormányzatok részére utalja majd, amelyek gondoskodnak a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyagról (fa, szén). Ezt az igénylők a téli fűtési szezonban vehetik majd át. Csak az kaphat azonban támogatást, aki még nem részesült a téli rezsicsökkentésben, és erről büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot is tesz. Az igény jogosultságát a katasztrófavédelem is ellenőrizheti.

Címkék