A benzinár és a rezsicsökkentés húzta lefelé a fogyasztói árakat decemberben. 2013. decemberhez képest 0,9, idén novemberhez képest 0,7 százalékos árcsökkenést mért a KSH.

Hasonló tartalmaink:

 

A rezsicsökkentés folytatását szorgalmazta az érdi választókerület kereszténydemokrata képviselője, amint az az ÉRD TV-nek adott interjújából kiderül. Aradszki András arról beszélt, hogy bár az intézkedéseknek köszönhetően a magyarországi energiaszolgáltatások a második legolcsóbbak Európában, a cél, hogy hazánk az első helyen álljon. Szerinte erre van lehetőség, de nem árt az óvatosság. Aradszki András úgy fogalmazott, hogy van mozgástere az országnak, ám az ukrán válság miatt csak megalapozott lépéseket lehet tenni. A képviselő elmondta, hogy nemcsak a magánszemélyek rezsijét kell csökkenteni, hanem az ipari fogyasztók, valamint a kis-és középvállalkozások rezsiköltségeit is mérsékelni kell. Aradszki András szerint mindent megtesznek, hogy ezek a terhek csökkenjenek a jövőben. Az energiaszolgáltatások – például a gáz, az áram és a távhő ára – többször, több lépcsőben csökkent az előző években. 
 

A fogyasztói árak 2014-ben átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek, decemberben 0,9 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz képest. Novemberhez viszonyítva 0,7 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

 
Utoljára 1968-ban volt ehhez hasonló a fogyasztói árak éves csökkenése, ekkor mínusz 0,3 százalékot tett ki éves összehasonlításban – mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az MTI-nek. Hozzátette: a decemberi csökkenésért egyértelműen két tétel felelős, a háztartási energia árának csökkenése és az elmúlt időszaki szokatlan árcsökkenési hullám a járműüzemanyagoknál.
 
Az alacsony havi inflációhoz az élelmiszerek árának csökkenése is hozzájárult, a karácsony előtti időszakra jellemző akciók miatt.
 
Az egész éves adatot vizsgálva jól látszik, hogy az üzemanyagár-csökkenésnek volt a legnagyobb hatása az árindex csökkenésére – mondta.
 
A forint árfolyamának romlása statisztikailag nem kimutathatóan jelenik meg a fogyasztói árszínvonalban.    
 
A KSH adatai szerint decemberben az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál, és 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A járműüzemanyagokért 5,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni novemberhez képest, egy év alatt 10,4 százalékkal csökkent az áruk.
 
Éves szinten a legnagyobb mértékben, 5,4 százalékkal a háztartási energia ára csökkent. Ezen belül a vezetékes gázért 6,5, az elektromos energiáért 5,7, a távfűtésért 5,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013 decemberéhez képest. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent a háztartási energia ára decemberben.
 
A szolgáltatásokon belül a kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatások ára 2,3 százalékkal nőtt, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent.
ÉrdMédiacentrum, mti.hu
Címkék