Kitüntették a gyermekek „Sanyi bácsiját”

Az önkormányzat közgyűlésének utolsó ülésén vehette át az Érd Szociális Munkájáért Díjat Kiss Sándor szociálpedagógus, a Gyermekjóléti Központ munkatársa, aki a város szociális ellátásában kifejtett, több évtizedes példaértékű munkájáért kapta meg a rangos városi kitüntetést.

Hasonló tartalmaink:

Kiss Sándor szociálpedagógus, a gyermekek kedvenc „Sanyi bácsija” egy kínai történetet említve köszönte meg a város közgyűlésének, hogy méltónak találták erre a kitüntetésre. A mese egy vízhordó emberről szól, aki elhasználódott, több helyen is szivárgó, lyukas korsókban cipelte nap mint nap a vizet. Mégis, amikor megkérdezték tőle, miért nem cseréli már le a lyukas korsókat épekre, hogy útközben ne folyjon ki annyi víz belőlük, az öregember azt válaszolta: nincs szüksége új vízhordó edényekre, mert a kiloccsanó vízzel az út mentén növekedő növényeket, virágokat táplálja, amelyeknek látványa és illata megszépíti számára azt a hosszú és nehéz utat, amit naponta többször is meg kell tennie.

Talán ilyen a szociális területen szolgálatot teljesítő emberek munkája is: nekik is szükségük van azokra az apró visszajelzésekre, mosolygós arcokra, amelyek megkönnyítik, vagy legalábbis elviselhetőbbé teszik számukra a dolgos hétköznapokat. Kiss Sándor az utóbbi években, 2008 óta családgondozóként és lakótelepi utcai szociális munkásként dolgozik a Szociális Gondozó Központ tagintézményében, a Gyermekjóléti Központban. Jól ismeri a gyermekek lelkivilágát, a kamaszok problémáit, hiszen ezt megelőzően a Nyárád utcai fiúotthonban 17 évig volt nevelőtanár. Gyakorlati munkája mellett is rendkívül fontosnak tartja a folyamatos tanulást, szakmai ismereteinek bővítését, így szociálpedagógiai képzettsége mellé Pécsett elvégezte a szociálpolitika szakot, képzett mediátor is.

Télen-nyáron, éjjel nappal

Aki már találkozott vele, tudja, hogy Kiss Sándort a rendkívüli alázat, szerénység és munkája iránti elkötelezettség jellemzi. Számára nem létezik a munkaidő fogalma. Ha kell, kora reggel már az iskolában, vagy a családoknál van, de nem ritka az sem, hogy késő este találkozik a bajba jutott fiatallal. Rá mindig számítani lehet, segít, ahol és ahogyan tud. De legtöbb gyermek, főként a kisebbek, elsősorban az „Ismerd meg Érdet és környékét” nyári program, valamint az „Ófalusi nyár” szünidei programsorozat keretében ismerte meg „Sanyi bácsit”, aki nemcsak kitalálta, hanem több esztendeje minden nyáron sikeresen meg is valósítja azt a népszerű barangoló programot, amellyel a rászoruló gyermekek vakációját is tartalmassá, szebbé varázsolja.

Mosoly a fizetség

Alapelve, hogy nem kell feltétlenül messzire utazni ahhoz, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, mert a jó közösség, a barátkozás sokkal fontosabb. Kiss Sándor feladatának és hitvallásának tekinti Érd nevezetességeinek, híres embereinek, műemlékeinek megismertetését a helyi fiatalokkal. Az apróságok sokszor már alig várják, hogy feltegye a szalmakalapját, mert tudják, a közös, hosszabb-rövidebb túrák során mindig élményekben gazdag nap vár rájuk. Sanyi bácsi pedig nem csak ad, de kap is sok szeretet a gondjaira bízott gyermekektől, akik a nyári programok végén egy CD-re való fényképet kapnak ajándékba, ami évek múlva is emlékezteti majd őket a vidám kirándulásokra. A résztvevők mosolya és elégedettsége pedig minden fáradtságot megér, hiszen Kiss Sándor életeleme a hivatása, az emberekkel való foglalkozás, az emberek szeretete, segítése, az életük könnyebbé, jobbá tétele.
Nemcsak a mindennapi munkáját végzi teljes odaadással, hanem a városunkban élő roma nemzetiség számára is segítséget nyújt saját hagyományaik, történelmük, múltjukban rejlő értékek felkutatásában, megőrzésében. Ezért rendszeresen szervez számukra előadássorozatot, irodalmi esteket, sőt nemrégiben útjára indította a Roma Asszonyok Énekkarát. Így a „korsóból kicsorduló vízcseppek” nemcsak a gondozottak, hanem a szociálpedagógus munkáját is szebbé varázsolják.

Címkék