Ideért az influenzajárvány

Január harmadik hetében megkezdődött az influenzajárvány – figyelmeztet honlapján az Országos Epidemiológiai Központ. Hogy miért és kikre lehet veszélyes az influenza, élnek-e az érdiek a védőoltás lehetőségével, arról Dr. Veres Judit gyermekorvost, az érdi oltóközpont vezetőjét kérdeztük.

Hasonló tartalmaink:

Hogy járvány van, arról a saját szemünkkel is meggyőződhetünk, ha körülnézünk az érdi orvosi rendelőkben. Az enyhe tél miatt korábban kezdődhetett idén az influenzajárvány: az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint az előző hetinél 40 százalékkal többen fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A megbetegedések gyakorisága átlépte a járványküszöböt: százezer lakos közül 166 kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt. Az orvoshoz forduló betegek aránya ebben az időszakban Fejér és Pest megyében, valamint a fővárosban volt a legmagasabb.

Érden is is megnőtt a betegek száma. Dr. Veres Judit házi gyermekorvos – aki egy oltóközpontot is működtet Érden – lapunknak elmondta: minden korosztályt érint a járvány, nemcsak a kisgyermekeket, de ők a legveszélyeztetettebbek.

- A leggyakoribb tünet a láz, a köhögés, az elesettség, az izomfájdalom – erre panaszkodnak legtöbbször a gyermekek, illetve szüleik. Előfordulhat hányás, hasmenés is. Antibiotikumot kezdetben nem adunk, hanem a tüneti kezelésre (a láz csillapítása, bő folyadékbevitel, fekvés, pihenés, C- és D-vitamin adása) helyezzük a hangsúlyt. Az influenza esetében nem is maga a vírusos megbetegedés, hanem a szövődményei jelentik a problémát: a vírus tönkreteszi a nyálkahártyát, a bacilusok ott vannak, és könnyen igen súlyos betegségeket okozhatnak. Így influenza után gyakori a tüdőgyulladás, a középfülgyulladás, sőt, agyhártyagyulladás is előfordulhat. Ilyenkor megszaporodnak a kórházba kerülő esetek – tette hozzá Veres doktornő, hangsúlyozva: fenti szövődmények nemcsak a gyermekeket érinthetik, hanem a felnőtteket is – főleg az idősekre, illetve a krónikus betegségekben szenvedőkre nézve jelentenek veszélyt.

Védőoltással megelőzhető

– Influenzajárvány esetén gyakran mossunk kezet, sokszor szellőztessünk. Ha tehetjük, kerüljük a közösséget, tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat – hívta fel a figyelmet a doktornő, akit arról is kérdeztünk: mennyire élnek a szülők a védőoltás lehetőségével. A gyermekorvos tapasztalatai szerint nem igazán veszik igénybe, bár felajánlják mindenkinek.

A szakember szerint még érdemes beadatni az oltást, hiszen a védettség 10-14 nap múlva alakul ki. A fokozottan veszélyeztetetteket térítésmentesen oltják – ide tartoznak a közösségbe járó gyermekek, különböző krónikus betegségben szenvedők, a várandós anyák, az otthonokban, rehabilitációs és egyéb intézményekben huzamosabb ideig ápolt emberek, a hatvan éven felüliek, az egészségügyi, illetve szociális intézmények dolgozói. – Én a gyermekeket térítésmentesen oltom – jegyezte meg dr. Veres Judit, aki, mint az érdi oltóközpont vezetője, felnőtteket is olt influenza ellen. Mint mondta, az elmúlt hetekben megszaporodtak a védőoltásért jelentkező felnőttek.

– Fontos tudni: amennyiben az oltást kérő nem jogosult a térítésmentességre, a háziorvosa írja fel a vakcinát, amit a gyógyszertárban tud kiváltani. Többféle oltóanyag létezik, a legjobb minőségű is kétezer ötszáz forint körül kapható. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hiszen az egészséget nem lehet megfizetni – zárta szavait a doktornő.

Ádám Katalin
Érdi Újság

Címkék