Betegágy vagy óvoda?

Járhat-e a beteg gyerek óvodába? Veszélyes-e, ha a lázas gyereket begyógyszerezve viszünk közösségbe?  Köteles-e az óvónő, bölcsődei gondozónő befogadni a láthatóan beteg apróságot? Kell-e igazolás ahhoz, hogy a gyógyult gyermek újra közösségbe járhasson? Ezekre a kérdésekre – amelyeket a januári-februári meghűléses időszakban igencsak aktuálisak – kerestük a választ.

Hasonló tartalmaink:

Január-február hónapokban ugrásszerűen megnő a náthás, köhögős, influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedések száma, főleg a gyerekek körében.  Elég egy köhögős gyermek egy óvodai csoportban, egy összetüsszentett meséskönyv vagy építőkocka, és a betegség napokon belül elterjed a közösségben.

– Sajnos, sok gyereket hoznak be betegen. A gyerektől tudjuk meg, hogy belázasodott, vagy épp hányt, hasmenése volt, de „anya adott gyógyszert”. Vannak, akik nem tudnak még rendesen orrot fújni, van, aki nem teszi a kezét a szája elé tüsszentéskor. Összefogdossák a játékokat és a fertőzés pillanatok alatt tovább terjed. Hiába próbálunk védekezni – mondta érdeklődésünkre Pócsiné Sivák Erzsébet, az Ófalusi óvoda tagóvoda-vezetője.

–  Előfordul, hogy egy betegség hirtelen, egyik óráról a másikra üti fel a fejét: reggel még jól van, délben már 39 fokos a gyermek láza. Ugyanakkor gyakran látható egy gyermeken, hogy beteg lesz: bágyadt, visszahúzódó, étvágytalan és kedvetlen. Ha ezt tapasztaljuk, ne vigyük közösségbe – mondta szerkesztőségünknek dr. Veres Judit gyermekorvos.

– Orvosi kezelésre szoruló, beteg gyermeket ne vigyenek a szülők óvodába. Tudom, hogy sok szülőn nyomás van a munkahelye miatt – jó lenne, ha a munkáltatók hozzáállása változna, több lenne a gyermekbarát, a szülő otthon maradását ilyen esetekben jobban toleráló munkahely – tette hozzá Veres Judit, aki elmondta azt is: a rendelőkben nagyon megnőtt a várakozók száma, az orvosok leterheltek, így kérik a szülőket, legyenek türelemmel.

Az intézmények egyébként a házirendjükben maguk is igyekeznek szabályozni azt, hogy az óvodai közösségbe betegen ne kerüljön be a gyermek – tudtuk meg dr. Bács István alpolgármestertől.

– A Pumukli óvoda házirendje szerint „ha a gyermek az óvodában betegszik meg, a szülő köteles gyermekét haladéktalanul az intézményből elvinni. A szülő a gyermek teljes gyógyulása után csak orvosi igazolással hozhatja az intézménybe gyermekét.”  A Szivárvány óvoda házirendjében ez áll: „betegség miatti hiányzás után a felgyógyult gyermeket kizárólag csak orvosi igazolással fogadhatja az óvodapedagógus, amit az első nap reggelén kérünk leadni. Igazolás nélkül nem vehetjük be a gyermeket. Amennyiben a gyermek az óvodában betegszik meg, az óvónők értesítik a szülőt.” A Kincses óvoda házirendje pedig leszögezi: „az óvodában csak teljesen egészséges gyerek tartózkodhat! Beteg, megfázott, gyógyszert, láz- vagy köhögéscsillapítót szedő, még lábadozó gyerek bevétele az óvodába a gyerek biztonságos gyógyulása és a többi gyerek egészségének megőrzése érdekében nem lehetséges. Ilyen esetben köteles az óvónő a gyerek átvételét megtagadni”– idézte az alpolgármester.

Bács István hozzátette: van olyan óvoda, ahol a betegség miatt hiányzó gyermekek aránya elérte a 80 százalékot. Sokan nem tudják, hogy tilos, kifejezetten veszélyes magatartás a beteg gyermeket reggelente begyógyszerezni és óvodába vinni. A felelőtlen szülő így saját gyermekét is rosszabb egészségi állapotba taszíthatja, sőt, más gyermekét, más családokat, az óvónőket és az ő hozzátartozóit is veszélybe sodorhatja. 2017-ben egy kisebb óvoda működését egy hétre fel kellett függeszteni, mert a valamennyi dolgozó megbetegedett.

– E rendelkezések hátterében egy EMMI rendelet áll, miszerint a beteg gyermek az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt. A pedagógus által betegnek ítélt gyermeket el kell különíteni, a szüleit a legrövidebb időn belül értesíteni kell, a gyerek pedig kizárólag orvosi igazolással látogathatja újfent az óvodát – hangsúlyozta Bács István.

Az alpolgármester arra kéri a szülőket: ha gyermekükön a betegség jeleit észlelik, az óvoda helyett a háziorvoshoz vigyék a kicsit, és ne feledkezzenek meg arról sem: a betegségen átesett gyermek csak akkor mehet újra óvodai közösségbe, ha az orvos igazolja, hogy teljesen egészséges. Érdemes megemlíteni azt is: az orvosi igazolás birtokában a gyermek jogosultan marad távol az óvodai foglalkozástól.

 

Címkék