Budapest: Olimpia 2024?

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése 125 igen és 1 nem szavazattal határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz Budapestnek és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok pályázatának lehetőségét. A MOB alapította Védnöki Testület tagja, Rácz Marianne az Érd FM-nek adott interjújában  úgy fogalmazott: „tényleges lehetősége van arra Magyarországnak, nem csak arra, hogy pályázzon, hanem arra is, hogy nyerjen”.  Az Érd női kézilabdacsapatának kapusedzője emlékeztetett: Magyarországnak annyi olimpiai aranyérme van, hogy minden 60 000 lakosra jut egy.

Hasonló tartalmaink:

Az Agenda2020 program keretein belül olcsóbb, költséghatékonyabb ötkarikás játékokat rendezne a Nemzetközi Olimpia Bizottság. A modernizációs reformcsomag szerint már olyan kisebb városok, mint például Budapest is jó eséllyel pályázhatnak az olimpia rendezésére, de ebben a programban már a városhatáron kívül is lehetnek versenyek. Egy 2010-es felmérés szerint az Érd Aréna is azon sportlétesítmények között van, amelyben akár olimpiai versenyszámokat is lebonyolíthatnak.

A Magyar Olimpiai Bizottság korábban Védnöki Testületet állított fel, amelynek elsődleges feladata, hogy felmérje: mire is van szükség egy ötkarikás játékok lebonyolításához. Ennek a testületnek Rácz Marianne, az Érd női kézilabdacsapatának kapusedzője, 1986 legjobb női kézilabdázója is tagja.

Rácz Marianne az Érd FM-nek adott interjújában  úgy fogalmazott: „valóban tényleges lehetősége van arra Magyarországnak, nem csak arra, hogy pályázzon, hanem arra is, hogy nyerjen. A főbb kulcsszavak: gazdaságosabb, költséghatékonyabb olimpiát kell rendezni. Az Agenda2020 program, hogy Magyarország is, Budapest is, egy kisebb ország, egy kisebb város is nyugodtan jelentkezhet egy ilyen nagyszabású versenyre. Azt kell elképzelni, hogy gyakorlatilag 28 világbajnokságot kell lebonyolítani 16 nap alatt – ez egy óriási feladat” – tette hozzá Rácz Marianne.

Januárban a Budapesti Olimpiai Mozgalom készített egy 1000 fős reprezentatív felmérést, ennek eredménye szerint a magyar lakosság hatvan százaléka támogatja, hogy a 2024-es ötkarikás játékokat Budapesten rendezzék. Sőt, a megkérdezettek 54 százaléka anyagilag is támogatná a világ legnagyobb sporteseményét. „ Nagyon fontos azt tudni, hogy a pályázatok leadása után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy független tanácsadó céggel kétszer is felmérést készít a pályázó országokban. Ez azért fontos, mert a NOB oda nem viszi az olimpiát, ahol ellenszélben kell megrendeznie” – hangsúlyozta Rácz Marianne.

Az Érd kapusedzője kiemelte: a tíz legtöbb érmet, legeredményesebb, legtöbb pontot szerző ország közül kilencedikek vagyunk, és az első nyolc már rendezett olimpiát. Annyi aranyérmünk van, hogy minden 60 000. emberre jut egy” – mondta el Rácz Marianne.

Hallgassa meg Domonkos Bálint interjúját!

Címkék