“Fuss az árnál sebesebben” – gátőrfutás március 22-én

Ha szereti a természetet, ha szeret futni és látott már árvizet, akkor a Víz Világnapján Önnek a gátakon a helye! Érden március 22-én 10 órakor a Termál Hotel elől indul a futás.

Hasonló tartalmaink:

A felhívás célja, hogy hivatásuk fontosságát elismerve tisztelegjenek a gátőrök előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői. Az árvizek elleni védekezésben az ő tevékenységük semmivel sem helyettesíthető. A legmodernebb technikai kommunikációs eszközök csak az emberi tudással, a szakmai tapasztalatokkal együtt lehetnek hatékonyak a vízkormányozási feladatok ellátásában, különösen árvíz idején.

Az ott a gátőrház

Az érdi futás egyik szervezője Süle Zsolt, az Országos Vízügyi Igazgatóság Informatikai vezetője tájékoztatott, hogy minél több résztvevőt várnak, az online regisztráció mellett a helyszínen is lehet regisztrálni, a pólót az első 99 magát regisztráló résztvevő kapja. Sokan futnak nap mint nap Érden a gáton, de kevesen tudják, melyik a gátőrház. Ezen a napon megismerkedhetnek a gátőrök munkájával is.

Két hosszabb távot alakítottak ki az érdi BSI futónagykövetek közreműködésével, valamint egy alig több mint 1 km-eset családi futás céljából. Velük lemennek terepre is, hogy megnézhessék a vízmércét és magát a Dunát is. A hosszabb távok: 5 és 10 km-esek. A célba érkezés nagyjából egy időpontban fog történni.

Süle Zsolttal Ölvedi Réka beszélgetett az Érd Fm 101,3 Napos Oldal című műsorában. Hallgassa meg a beszélgetést!

Minden nap figyelnek

Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy árvizek kapcsán sokszor szóba kerülnek a gátak és a civilek összefogása, akik áldozatos munkájukkal próbálják megfékezni a vizet annak érdekében, hogy nagyobb kárt okozzon, de talán kevesebb szó esik azokról, akik nap mint nap figyelik a vizek változását, így vigyázva ránk. Mind a 12 helyszínen futás közben szembesülhetnek azzal, hogy a gátőrök a mai napig dolgoznak, nem csak gépiesített világról van szó.

Siklós Gabiellával Ölvedi Réka beszélgetett az Érd Fm 101,3 Napos Oldal című műsorában. Hallgassa meg a beszélgetést!

Hogy készül a víz?

Lanku Ildikó, az ÉTV ügyvezető igazgatója elmondta: hagyomány, hogy Víz Világnapján, március 22-én ifjú vendégeket várnak a Duna-parti vízműtelepen. A nyílt napra közel 500 diák látogat el a térség iskoláiból, hogy megismerkedjen a vízszerzés, -tisztítás és -szolgáltatás folyamatával, a szennyvízkezelés technológiával, így megtudják, hogyan is kerül vissza a megtisztított víz a környezetbe. A társaságnak a Víz világnapja a munkájuk iránti tisztelet napja.

Lanku Ildikóval Ölvedi Réka beszélgetett az Érd Fm 101,3 Napos Oldal című műsorában. Hallgassa meg a beszélgetést!

Versenykiírás

Nevezési díj nincs. 

Start: Érd, Ófalu (Duna-töltés), Termál Hotel Liget

A részvételhez regisztráció szükséges, melyet előzetesen az OVF honlapján folyamatosan, vagy a futás napján reggel 8 órától a helyszíneken lehet megtenni. A futás március 22-én vasárnap délelőtt 10 órakor, egyszerre indul az ország 12 vízügyi igazgatósága által kijelölt, 12 különböző helyszínen. További információk itt olvashatók.

Címkék