Ellenzékiek bírálják az Ifjúsági Önkormányzat megalakítását

Renkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők a városi Ifjúsági Diákönkormányzat megalakulásáról március 15-én. A helyi ellenzék három képviselője már az ülésen kifogással élt a rendelettervezettel szemben, ki is vonultak a szavazáskor, majd sajtótájékoztatón fejtették ki álláspontjukat. A baloldali képviselők szerint a javaslat célja az iskolák átpolitizálása. Érd sajtófőnöke közleményben utasította el véleményüket. Úgy véli: az ellenzékiek elvennék a diákoktól  tőlük a demokratikus választás, a hatékony érdekképviselet lehetőségét.

Hasonló tartalmaink:

A március 15-i ünnepségsorozat keretében tartott renkívüli közgyűlésen a képviselők döntöttek a városi Ifjúsági Diákönkormányzat megalakulásáról. A helyi ellenzék három képviselője már az ülésen kifogással élt a rendelettervezettel szemben, ki is vonultak a szavazáskor. A képviselők így egyhangúan határozat az Ifjúsági Önkormányzat létrehozásáról.

A baloldali képviselők kedden ismét, külön sajtótájékoztató keretében foglalkoztak a kérdéssel. Elmondták: szerintük az önkormányzat célja, hogy átpolitizálja az iskolákat.

- Egyetlen cél vezéri az önkormányzatot, hogy átpolitizálják az iskolákat, és befolyásolják a fiatalokat – mondta Szűcs Gábor, az MSZP-DK-Együtt frakcióvezetője. Mint fiatal politikusnak, és mint volt diákönkormányzati vezető, úgy vélem: az önkormányzatnak, a politikának, nekünk, képviselőknek az a feladatunk, mind anyagi, mind eszközbeli, mind szakmai segítséget nyújtsunk a diákok és a diákönkormányzatok számára, hogy ők maguk találják ki, mit szeretnének tenni azért, hogy aktívabban részt tudjanak venni a városi közéletben – mondta az MSZP-DK-Együtt frakcióvezetője.

Dr. Havasi Márta, a DK önkormányzati képviselője ehhez hozzátette: a tervezett ifjúsági önkormányzat nem fedi le Érd 14 és 18 év közötti korosztályát. – Nem foglalkozik azokkal a fiatalokkal, akik nem Érdre járnak középiskolába, vagy nem járnak középiskolába, és azokkal a fiatalokkal sem, akik munkanélküliként kezdik életüket – mondta.

Az Együtt politikusa szakmai ellenvéleményének adott hangot: Csornainé Romhányi Judit szerint a diákönkormányzattal kapcsolatos feladatok olyan pluszterheteket róhatnak a fiatalokra, ami a tanulás rovására is mehet.

Arató Zsolt, Érd sajtófőnöke közleményben reagált a baloldali képviselők állásfoglalásaira.

Mint írta: „a mai napon nyilvánvalóvá vált, hogy a baloldal képviselőinek gondolkodásában valami nagyon nem stimmel. Ezért lehetséges, hogy csak a sematikus pártpolitizálás mentén képesek látni a világot. Érd Megyei Jogú Város ünnepi közgyűlésének egyhangú döntése lehetőséget teremt az érdi diákoknak arra, hogy demokratikusan megválasztott képviselőik révén a jövőben hatékonyan vegyenek részt az őket érintő ügyek intézésében. Javasoljuk a baloldal képviselőinek, hogy olvassák el figyelmesen az ifjúsági önkormányzati választást és a majdani testület működését szabályozó Alapokmányt, amely szigorú szankciókkal sújtja a legenyhébb pártpolitikai megnyilvánulást is.”

A sajtófőnök közleményét azzal zárja: „az érdi baloldal annyira nem bízik az érdi diákokban, annyira éretlennek tartja őket, hogy elvenné tőlük a demokratikus választás, a hatékony érdekképviselet lehetőségét és azt a tíz millió forintot, amelyet a város közgyűlése számukra biztosított. Ez sajnálatos. Még szerencse, hogy a város képviselőinek nagy többsége bízik az érdi ifjúságban” – fogalmaz közleményben Arató Zsolt, Érd sajtófőnöke.

Would you like to replay the video?

 

Címkék