Közös kapocs az emigráns lét

Az “Érdi Irodalmi Estek” című rendezvénysorozat keretében a József Attila-díjas szerző, Ferdinandy György valamint ifjú pályatársa, Csender Levente látogatott városunkba.

Hasonló tartalmaink:

Urbán László, az Érden élő irodalomtörténész által útnak indított esemény célja, hogy a kötetlen beszélgetések során megpróbálja közelebb hozni a kortárs irodalmat illetve alkotókat a helyi közönséghez. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan, az est ötletgazdája most is egy alkotópárost, Ferdinandy Györgyöt illetve Csender Leventét hívta vendégül.

Az elsősorban íróként, költőként, irodalomtörténészként és kritikusként is ismert Ferdinandy György az 1956-os forradalom után elhagyta Magyarországot és csak évtizedekkel később tért vissza szülőföldjére. Habár a most nyolcvan esztendős szerzőnek az 1950-es évektől jelennek meg írásai, úgy látja a közönség mégis inkább a külhonban szerzett élményeire kíváncsi. Mint elmondta ezen az esten is a Nyugat-Európában, Dél-Amerikában, Észak-Amerikában és a Karibi térségben élő magyarként szerzett tapasztalatait mesélte el, de célja, hogy itt a Kárpát-medencében élő magyarságot is jobban megismerje.

Csender Levente 1977-ben született Székelyudvarhelyen. 1991 óta él Magyarországon, első műve 2003-ban jelent meg.  Mint elmondta, ő nem távolodott el nagyon hazájától, mégis be kellett illeszkednie egy másik társadalomba, akárcsak pályatársának. Tapasztalata szerint manapság mindenkit nagyon izgat az elvágyódás, az utazás és a kaland.

Would you like to replay the video?
Címkék