Gyerekes bajok

Érden jelenleg 3 középiskola és 8 általános iskola működik. Napjainkban – érthető okokból -  szeretnénk tisztában lenni azzal, hogy gyermekünk merre jár, így már egészen fiatal korban ellátjuk őket mobiltelefonnal, gyakran videojátékkal és drága ruhaneműkkel. Sajnálatos módon nem gondolunk bele, ezzel mekkora veszélynek tesszük ki őket.

Hasonló tartalmaink:

laptop-and-cellphone-1269437-mNemcsak felnőttkorban, hanem nagyon gyakran a kortársak körében is előfordul a hanyagság, irigység, lopás. Testnevelés óra alatt és után az öltözőből, tanórák közti szünetben az őrizetlenül hagyott tantermekből rendszeresen tűnnek el mobiltelefonok, márkás ruhaneműk, melyet figyelmetlenség vagy a rövid szünet miatt csak később vesznek észre. A feltűnő, divatos, közismerten drága, márkás használati cikkek, ruhaneműk könnyen lopás tárgyává válhatnak, ezért ezekre fokozott figyelmet szükséges fordítani.

Gyermekkorban jó szolgálatot tehet a szülők által készített lista, melyen feltüntetik a gyermekük számára ellenőrzendő tárgyaikat. Az iskolatáskát, lakáskulcsot, kabátot, sose hagyja őrizetlenül a gyermek! Legjobb a lakáskulcsot a nadrághoz vagy táskához rögzíteni, nyakba akasztani egy vékony madzaggal vagy az erre rendszeresített, könnyen beszerezhető kulcstartóval.

Amennyiben tömegközlekedési eszközt is igénybe kell venni, érdemes kihangsúlyozni, hogy a hátizsákot ilyenkor le kell venni a hátukról és az ölükbe vagy lábuk közé, belátható helyen fogni! Így csökkenthető a zseblopások száma. Nem javasolt elővenni elektromos készülékeiket zsúfolt helyen, hiszen egy fürge mozdulattal könnyedén kikaphatják azt a kezükből és eltűnhetnek a tömegben a bűnözők! A lakáskulcsot ne tartsák egy helyen a lakcímkártyával!

Ritkán ugyan, de az amerikai filmekből ismert megfélemlítés hazánkban is előfordul! Az erősebb gyermekek gyakran elveszik (olykor csapatostól) a gyámoltalanabbak zsebpénzét, uzsonnáját, értékesnek ítélt tárgyait. Amennyiben arra leszünk figyelmesek, hogy gyermekünk a megszokottnál lényegesen éhesebben, csendesebben, letörten érkezik haza, esetleg nem tud elszámolni egy rábízott összeggel, nagyon gyakran „veszíti el” mobiltelefonját, értékeit, felmerülhet bennünk a gyanú a megfélemlítésre. Ilyenkor javasolt őszinte beszélgetést folytatni a gyermekkel, melynek során fény derülhet a megváltozott állapot indokára.

Ha bármi gyanúsat észlel, vegye fel a kapcsolatot a tanintézmény vezetőjével vagy az osztályfőnökkel, jelezze nekik észrevételeit, bátran kérjen tanácsot, hiszen közös cél a gyermekeket egészséges környezetben felnevelni!

Rendőrség ingyenesen hívható telefonszámai: 107- 112

Érdi és Diósdi Városi Polgárőrség: 06-23-374-459, 06-30-621-2596, 06-30-621-2579

Százhalombatta Polgárőrség : 06-23-358-723

Tárnok Polgárőrség: 06-30-621-2897

Pusztazámor Polgárőrség: 06-70-413-7209

Sóskút Polgárőrség: 06-70-555-4955

Érdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály

Címkék