Fagylalt vagy jégkrém? Ez itt a kérdés

Nyár közeledtével már a legtöbb cukrászdában is hozzá lehet jutni a finom főzött fagylaltokhoz, míg a boltokban szezonja van a jégkrémnek is – ez természetesen nem jelenti azt, hogy januárban nem ehetünk egyikből sem.

Hasonló tartalmaink:


A fagyi és a jégkrém az egyik legkedveltebb nyári „strandkaja” – ha úgy tetszik, de melyik a jobb, melyik az egészségesebb?
A fagylalt inkább szezonális, mivel a jégkrém esetében azt bármikor leemelhetjük a boltok polcairól, sőt a fagyi elkészítéséhez (gyümölcsös esetében) szükséges több hozzávaló is, ami télen nem terem meg – 1–0 a jégkrém javára.
Viszont a fagylalt rögtön egyenlít is, hiszen ez otthon is bármikor elkészíthető, amelyből az következik, hogy ismerjük az alapanyagokat és kedvünk szerint ízesíthetjük, míg a jégkrém cukorból, úgy nevezett transzzsírokból, aromákból és színezékből áll – nem beszélve a jégkrém szállításáról, amit mivel hűteni kell a szállító még energiát is pazarol.
Ettől függetlenül a cukrászdában vásárolt fagyiban is lehetnek ízfokozók, tejtermékek, mesterséges anyagok – ezek leginkább azon fagyizókra vonatkoznak, ahol nem helyben készítik el terméküket – így újra vezet a jégkrém.
Nem sokáig, merthogy a fagylalt összetevőit szabályozhatjuk, azaz már több cukormentes, vagy akár laktózmentes édességet is találunk (2–2), de a cukrot itt fruktózzal helyettesítik, mert a törvény szerint a fruktózzal készült termékek a diabetikus kategóriába tartoznak.
Mindkét édességet otthon is elkészíthetjük. A jégkrémet egyszerűbben is legyárthatjuk konyhánkban, ám kevesebb a variációs lehetőség, mint a fagylaltnál, hiszen utóbbihoz joghurtot vagy kefírt, de akár növényi tejeket is használhatunk. Ezen érvek alapján mindkét hideg édességnek jár egy pont (3–3), tehát nem maradt más hátra, mint saját ízlésünkre és kedvünkre bízni a döntést, melyiket kívánjuk a  meg jobban.

Még több információért hallgassa meg Huszár Zsuzsa cukormentes életszakértő tanácsait a témában!

Címkék