A bor „előünnepe”

Szőlővirág ünnepet tartanak szombaton (május 30.) az ófalusi pincesoron, amely egyben nemzetiségi találkozó is, így a legtöbb érdi nemzetiség is részt vesz rajta.

Hasonló tartalmaink:


Hudák Ágnes, a Pincetulajdonosok Egyesületének rendezvényszervezője elmondta, hogy a Szőlővirág ünnepet minden évben akkor tartják, amikor a szőlő virágozni kezd, azaz május végén. Érden már nyolcadik alkalommal rendezik meg az ünnepet, melyen a nemzetiségek egy-egy pincét elfoglalnak, ahol elkészítik saját, nemzeti ételüket és italukat, amelyből később a nagyközönség is csemegézhet. Az ünnepet és a nemzetiségi találkozót még Antunovits Antal képviselő találta ki tíz évvel ezelőtt, azért, hogy a helyi nemzetiségek is megismertessék magukat. A zenés felvonulás 14:30-kor kezdődik a Thermal Hotel előtt, ahonnan a pincesorra sétálnak át. Itt 15 órakor kezdődik a megnyitó az egyesület felnőtt- és gyermek tánccsoportjainak fellépésével.
A programot színesíti a bolgár Jantra néptáncegyüttes, a német Rozmaring nemzetiségi kórus, a Marianum német nemzetiségi nyelviskola gyermektánccsoportja, kárpátaljai ruszinok, Jablonkáról lengyelek, a horvátoktól részt vesz az Igraj Kolo tánccsoport, valamint a komsije népdalkör Tökölről. Diószegi György érkezik a görög nemzetiségből, aki előadást tart „A görögök Érden a 18. században” címmel, valamint a Kariatidák görög-magyar nők kulturális egyesülete énekel. Elmaradhatatlan résztvevői a Szőlővirág ünnepnek az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör. Szlovák műsort láthatnak a tárnoki Hajtóka Egyesület Néptánc- és Népdalkörétől, mindemellett lesz kézműves- és kirakodóvásár is lesz.

Hallgassa meg a programról Serfőző Gábor Hudák Ágnessel készített interjúját!

Címkék