Magyar menü 420-ért? OKÉS!
Tradícionális ételek a modern közétkeztetésben – ez a témája az ötödik Országos Közétkeztető Szakácsversenynek, azaz az OKÉS-nak.
Idén először már régiós elődöntőkön is bizonyítaniuk kell tudásukat a résztvevő csapatoknak, illetve szintén újdonság, hogy szakmai mentorok is tanácsot adnak. A szervezők szeptember 30-ig várják a konkrét ételsorokat, kalkulációkat és tálalási javaslatokat is tartalmazó nevezéseket. Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályvezetője elmondta, hogy az Étrend Konyhafőnökök Egyesülete a Közétkeztetők Szövetségével karöltve hozta létre az OKÉS-t, egyrészt a közétkeztetés javítása érdekében, másrészt a résztvevők szakmai tapasztaltsága is bővül.
A versenyre felnőtt emberek számára kell összeállítani egy tradicionálisan magyar menüt, aminek három fogásból kell állnia – itt nem csak a fogások nevét kell feltüntetni, hanem tálalási javaslatot is kell tenni.
A nevezések után a NÉBIH elbírálja a pályázatokat, ezt követően pedig öt régióban alakítanak ki elődöntőket, ahonnan a legjobb tíz-tíz résztvevő bejut az országos döntőbe.
Zoltai Anna azt is elmondta, hogy nem titkolt céljuk megmutatni, hogy a szakácsok nem csak kreatívak tudnak lenni (és különleges ételeket elkészíteni), hanem a hagyományos ételeket is meg tudják csinálni.
Fontos kiemelni, hogy a versenyhez használt menü kialakításához maximálisan 420 forintot használhatnak a résztvevők – ez az összeg egy jó árnak számít, hiszen a közétkeztetésben ennek a számnak a töredékéből kell előállítani az ételt.
A nevezési lapot, és a kiírást ide kattintva tudja tekintheti meg .
Bővebb információért hallgassa meg az ÉRD FM Zoltai Annával készült interjúit!