Versenyt űztek a szurkolásból

Hétvégén harmadik alkalommal rendezték meg Érden az Érdi Torna Club szervezésében a Cheerleading Championshipet, vagy közérthetőbb nevén a pompom országos bajnokságot, amelyen Magyarország összes egyesülete fellépett.

Hasonló tartalmaink:

A cheerleading vagy más néven hajrázás, szurkolás egy az Egyesült Államokból származó sportág, amely hazánkban viszonylag új időtöltés, és a tengerentúlon is leginkább az egyetemeken, főiskolákon űzött sportág, amely több más csapatsporttal van szoros kapcsolatban, így az amerikai foci, a kosárlabda, a baseball vagy a labdarúgás, sőt Magyarországon, legfőképpen Érden terjedt el a cheerleading, hiszen aki volt már női kézilabda mérkőzésen az Érd Arénában, az a szünetekben, illetve időkéréseknél láthatott már ilyet.

Would you like to replay the video?

A cheerleading egy rendkívül összetett sportág, hiszen két korosztályra van osztva, a juniorra és a szenirorra. Utóbbi annyit tesz, hogy leginkább egyetemisták űzik, míg előbbi jellemzőek felső tagozatos általános iskolások és középiskolások, de nem csak ezért összetett, hiszen egy-egy fellépő lehet egyéni és csapat is, amelyet még a nemek is megosztanak, hiszen van olyan, amelyben csak lányok szerepelnek, de van lehetőség arra is, hogy férfiként egyénileg induljunk – mint ahogy azt láthatták a Topflyers Stealth versenyzőjétől, Szántó Pétertől az Érd Arénában –, illetve a gyakorlat szintje is több kategóriát eredményez. Így lehetett, hogy összesen 21 kategória nagyjából 500 versenyzője mérte össze tudását a városi sportcsarnokban. Kétségkívül a leglátványosabb kategóriája a versenynek a szenior koedukált volt, amelyben maximálisan 25 fellépő lehet egyszerre, nemtől függetlenül – ez a szám, amit oly sokszor láthatunk a televízióban és filmekben is, hiszen itt mutatják be a legtöbb és leglátványosabb dobásokat is.

A versenyen a kategóriák első két helyezettje indulási jogot szerzett a június végén rendezendő ljubjanai Európa-bajnokságra is, amelyből az ELTE csapata összesen nyolc indulási jogot szerzett. Kovács Rita, az ÉTC és az ELTE edzője arról tájékoztatott, hogy az ÉTC két kvótát is szerzett a szlovén fővárosban rendezett kontinensviadalra, ám mégsem vesznek részt rajta. Az edző azt is elmondta, hogy az érdieknél nem volt szenior korosztály, mert a juniorból kiöregedők az ELTE együtteséhez mennek tovább.

Címkék