Ünnepi könyvhét Grecsó Krisztiánnal Érden

Idén 86. alkalommal rendezik meg a Magyar Örökség díjjal kitüntetett ünnepi könyvhetet a budapesti Vörösmarty Téren, míg Érden a Csuka Zoltán Városi Könyvtár várja az érdeklődőket.

Hasonló tartalmaink:

A szervezett magyar könyvkultúra 220 évét idén ünneplő Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése jogelődjének 1927-ben Miskolcon – pontosabban Lillafüreden – megtartott közgyűlésén állt elő Supka Géza, a Corvina című könyves lap főszerkesztője azzal a javaslattal, hogy az év egy napján, lehetőleg az ország minden településén egy időben rendeztessék Magyar Könyvnap az igényes irodalom, a magyar nyelv megőrzése érdekében. Supka Géza nem csak egy ötletet fogalmazott meg, hanem egy hihetetlenül jól végiggondolt programot is letett a könyves szervezet asztalára. A Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének tagjai felállva tapsolták meg javaslatát, azonban Supka ötletéből csak 1929-ben lett valóság.

1929. május 13-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter ünnepi beszédével, valamint többek közt Babits Mihály felolvasásával megnyílt a Magyar Könyv Ünnepe. A könyvárusító pavilonoknak azóta is a legrégebbi helyszín, a budapesti Vörösmarty tér adott otthont. A Könyvnap néhány év alatt Könyvhétté terebélyesedett, mindmáig.

Az érdi könyvtár vendége Grecsó Krisztián kortárs író, aki beszélgetésre várja az érdeklődőket a városi könyvtárba 6 órakor. Szinte minden településen lesz valamilyen közönségtalálkozó – mondta el Bencsik Ildikó, az érdi Városi Könyvtár igazgató-helyettese.

Hallgassa meg interjúnkat!

 

 

Címkék