Már nem a magyar a legjobb bajnokság

Az elmúlt hetekben több női kézilabda bajnokság is véget ért, ezért az Európai Kézilabda Szövetség nyilvánosságra hozta az új klubvilágranglista állását.

Hasonló tartalmaink:


Az előző néhány évben egyaránt a magyar női kézilabda bajnokság volt a világ legerősebb bajnoksága az EHF együtthatói alapján, ami azt jelentette, hogy a magyar csapatok kapták a legtöbb európai kupában való indulási jogot. A legfrissebb listán az elmúlt három idény európai eredményeit alapul véve a dán bajnokság éppen hogy letaszította a trónról a magyarokat, mivel 108.89 pontot ért el, míg hazánk 100.44 pontot – annak ellenére, hogy a Győri Audi ETO KC Bajnokok Ligáját nyert, az FTC-Rail Cargo Hungaria pedig a BL csoportköréből nem jutott tovább 2012-2013-ban, és a Kupagyőztesek Európa Kupájában az Ipress Center Vác a negyeddöntőben búcsúzott, az ÉRD pedig a legjobb tizenhat között esett ki az EHF-Kupából.

A 2013-2014-es idényben a Győr megvédte BL-címét, a Ferencváros a negyeddöntőben búcsúzott a dán Viborg ellen (ahova Pálos-Bognár Barbara szerződött) a KEK-től, míg az ÉRD a Buxtehude elleni drámában „maradt alul” idegenben lőtt eggyel kevesebb góllal a nyolcaddöntőben. A Fehérvár KC pedig a szintén dán, Team Esbjerg ellen esett ki szintén idegenben lőtt kevesebb góllal az elődöntőben. Érdekesség, hogy ezt az Esbjerget egy évvel később az ÉRD oda-vissza verte az EHF-Kupában.

Az idei szezonban pedig a Győr a BL-negyeddöntőben, a Fradi a KEK legjobb négy csapata között, az ÉRD az EHF-Kupa elődöntőiben búcsúzott a Rosztov-Don ellen, a Dunaújváros pedig a tizenhat között esett ki szintén az orosz csapat ellen.

Összesítve az elmúlt három idényben a magyar csapatok a BL-t kétszer nyerték, döntősök pedig a többi sorozatban egyszer sem voltak, míg a dánok a kilenc lehetséges kupagyőzelemből négyszer nyertek: 2012-2013-ban a Holstebro az EHF-Kupában, 2013-2014-ben a Viborg a KEK-ben, míg az Esbjerg itt döntőzött, de kikapott. Idén a Holstebro nyerte az EHF-Kupát, a Midtjylland pedig a KEK-et, ezért a magyar bajnokság leszorult a csúcsról, de másodikként így sincs gond, mert továbbra is első kiemelt lesz. Az szintén érdekesség, hogy a dán úgy a világ legjobb bajnoksága, hogy a BL legjobb négy csapata között legutóbb 2009-2010-ben voltak, igaz akkor a Viborg meg is nyerte a sorozatot.

A magyar csapatok így két BL- és három EHF-Kupa indulási jogot kapnak: az FTC, mint bajnok alanyi jogon főtáblás a BL-ben, a Győr BL-selejtezőben vesz részt, mivel megnyerte a Magyar Kupát, és ezüstérmes lett a bajnokságban, az ÉRD a bajnoki bronzéremért egy EHF-Kupa indulási jogot kapna, de mivel a Magyar Kupában bronzérmes lett, így onnan egy KEK-kvótát szerzett, valamint a Dunaújváros bajnoki negyedik helyével az EHF-Kupában szerepelhet a Siófok KC-vel együtt. A 2016-2017-es szezonban a KEK-et és az EHF-Kupát összevonják, így az indulók listája csak akkortól lép érvénybe.
A nemzetközi kupák sorrendje: Bajnokok Ligája, Kupagyőztesek Európa Kupája, EHF-Kupa, Challenge Cup – ám utóbbiban a hat legjobb bajnokság csapatai nem indulhatnak.

A legtöbbet a spanyol élvonal romlott, tavaly még a nyolcadik volt a rangsorban, ám most a 14.

Címkék